VEINIVALMISTAMISE AJALUGU

Just hiljuti Pennsylvania Ülikooli biomolekulaarse arheoloogia õppetooli professori Patrick MacGovern’i tiimi poolt avaldatud uurimustöös leidub kindlaid fakte, et Gruusias Khramis Didi-Gora koobastest leitud amforates hoiti vitis vinifera mahlast tehtud veini. Need veini jäljed dateeriti perioodi 6000-5800 a ekr ehk siis on need ligikaudu 8000 aastat vanad. Sama uurimisgrupp oli eelnevalt avastanud ka vanima teadaoleva veinikeldri,…

Detailid

VEINI DEFINITSIOON

Vein on alkohoolne jook, mis on saadud viinamarja mahla kääritamise tulemusena. 99,9% maailmas valmistatavast veinist saadakse viinamarjasordi vitis vinifera marjade mahlast. Puuviljade, marjade, köögiviljade või muude taimede mahlast kääritatud jooke võib samuti nimetada veiniks, kuid selliste veinide nimes märgitakse alati ära toormaterjali olemus (näiteks: õunavein, sõstravein, võilillevein jne). Vein on sommeljee töö kõige tähtsam objekt.

Detailid

Seiklused koos veiniga ehk kuidas eesti mees Luksemburgis korjel käis, Erti Luik, Delfi 14.11.17

Erti Luik räägib kuidas ta sügisel koos kamba teiste eestlastega Luxemburgi tipp-tootja Château Pauqué juures viinamarju käis korjamas. Kel himu järgmise korje ajal käed väärishallitusega kokku saada, suurepärane lugemine. Delfi reisijuhis avaldatud artikli leiate siit: http://reisijuht.delfi.ee/news/reisijutud/seiklused-koos-veiniga-ehk-kuidas-eesti-mees-luksemburgis-korjel-kais?id=80154442

Detailid

Kalev Kesküla nimelisele auhinnale kandideerinud artiklid 12

Oleme jõudnud viimaste artikliteni sel aastal. Tänaseks lugemiseks on popurrii erinevatest teemadest: mullieksperdi Igor Sööti ülevaade erinevatest vahuveinidest, Kadri Kroon tutvustab meile Veneetsiat ning Kristel Voltenberg avab mõne ajaloolaeka.   Suvine vahuveini ABC, Igor Sööt, Edasi 31.05.18   Veneetsia ja subliimsed joogid, Kadri Kroon, Edasi 7.11.17   Klarett on naps poiste jaoks, portvein meeste jaoks,…

Detailid

Kalev Kesküla nimelisele auhinnale kandideerinud artiklid 11

ESA üks eesmärkidest on toetada ja propageerida vastutustundlikku alkoholitarbimist. Seetõttu on hea meel, et leiame Kalev Kesküla nimelisele auhinnale kandideerinud artiklite seast ka lugusid alkoholitarbimise negatiivsest poolest ja tervisest. Oluline on mõõdukus ja kvaliteet mitte kvantiteet, loeme seega ka sellest, milline üldse on väärt vein.   Alkohol ei lahenda mitte kunagi mitte ühtegi probleemi, Elvis Liivamägi,…

Detailid

Kalev Kesküla nimelisele auhinnale kandideerinud artiklid 9

Täna sukeldume keerukamatesse teemadesse ja üritame mõista, kuidas terroir ja tammevaat veini mõjutavad ja milline on vein tulevikus- kõigile õppuritele kohustuslik lugemine!   Vaade tammevaati, Arne Pajula, Vine   Terroir- kõik, mida oled eales tahtnud teada terroir’ist, Igor Sööt, Vine 3.06.2017   Vana Maailma veinimeistrid- kas lähituleviku kliimapagulased? Igor Sööt, KÖÖK #16 2_2017

Detailid

Kalev Kesküla nimelisele auhinnale kandideerinud artiklid 8

Saaremaa on meile toidu- ja joogimaailma andnud nii mõndagi ning ka mitu säravat peakokku, kes nüüd hoopis pealinnas maitseid võluvad. Jätkame seega kokkade lugudega, saab ehk ka inspiratsiooni, mida nädalavahetusel, kui rohkem aega vaaritada.   Tagasi juurte juurde…, Ene Kaasik, KÖÖK# 13 3_2016   Allar Oeselg- klassika on kindla peale minek, Ene Kaasik, KÖÖK #16…

Detailid

Chardonnay & Riesling on “out”, Rousanne & Encruzado on “in”, Igor Sööt, Edasi.org, 24.10.2017

Vin de France sommeljee Igor Sööt toob meieni sommeljeede veiniklubi degustatsiooni, mille teema oli „nooblid valged veinid üle kogu ilma, v.a. marjasordid Chardonnay ja Riesling“ ehk keskenduti staaride kõrval ka vähem tuntud viinamarjadele. Edasi.org lehel artiklit põneva degustatsiooni kohta loe siit:   Igor Sööt: Chardonnay & Riesling on “out”, Rousanne & Encruzado on “in”

Detailid