2024-2025 õppeaasta kevadisele baaskursusele registreerumine jätkub. 

Kontakt

Aadress: Masina 11, Tallinn 10113, Eesti

Ene Ojaveski
Direktor
E-post: ene@sommeljee.ee või kool@sommeljee.ee
Telefon: +372 601 2017; +372 50 42 422

Eesti Sommeljeede Erakooli (ESE) põhikiri_11.11.2014

 

Eesti Sommeljeede Erakool pakub sommeljeeõpet, mille eesmärgiks on harida Eesti joogisektori töötajaid, koolitada sommeljeesid töötamaks restoranides ning pakkuda täiendõpet veiniga seotud kaubandustöötajatele ja veinihuvilistele.

Eesti Sommeljeede Erakool toimib koostöös Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooniga ning korraldab rahvusvahelise sommeljeede organisatsiooni ASI (Association de la Sommellerie Internationale) poolt pakutavaid kolmeastmelisi eksameid.

ESE’s saab õppida kolmel tasemel: baaskursus, juunior-sommeljee- ja sommeljee kursus. Õppetöö varieerub teoreetiliste teadmiste omandamisest klassiruumis koos degustatsioonide, praktiliste harjutuste ja väljasõitudeni. Õpe toimub vastavalt tasemele nädala sees päevaõppena, baaskursusele toimuvad tunnid ka õhtustel aegadel (kui toimub õhtune baaskursus).

Kõik kursused toimuvad ESE õppeklassis, mis asub Masina 11, Tallinnas (kui õppekavas pole märgitud teisiti). Õppekavade koostamisel on võetud aluseks WSET’i (Wine & Spirit Education Trust) rahvusvaheliselt tunnustatud õppekavad, kuid need on kohandatud Eesti ja rahvusvahelistele vajadustele ning nõuetele vastavaks. Lähtutakse samadest põhimõtetest ning õpetamisel rakendatakse WSET’i ja ASI jookide kirjeldamise rahvusvaheliselt hinnatud süsteemi.

 

Kursused

Baaskursus – mõeldud alustavatele teenindajatele ja veinisõpradele. Kursus toimub teisipäeviti 9.00 – 16.00. (Õhtuse baaskursuse toimumise korral esmaspäeviti ja neljapäeviti 18.00 – 21.00). Piisava hulga õppida soovijate korral viiakse baaskursus läbi ka Tartus ja Pärnus.

Kursusel on 17 õppepäeva ja see lõpeb eksamiga. Kursuse edukas läbija saab veinitundja tunnistuse ning tal on õigus kandideerida juunior-sommeljee kursusele.

Kursusel omandatakse:

  • baasteadmised veini valmistamise ja serveerimise kohta;
  • baasteadmised põhiliste veinimaade kohta (peamised regioonid, kvaliteediastmed ja viinamarjad);
  • baasteadmised magusate ja väärishallitusega veinide, vahuveinide ning destillaatide kohta;
  • põhiteadmised toidu ja joogi sobitamise kohta;
  • olulised teadmised erinevate klaaside kasutamise ja nende eripärade kohta.

Degusteeritakse sadakond veini ja lisaks destillaate.

Juunior-sommeljee kursus – kursusele võetakse eelisjärjekorras õppima igapäevaselt veinidega töötavaid või restoranis tööl olevaid inimesi. Valdkonnas mittetöötavad inimesed saavad kandideerida vabade kohtade olemasolul. Sooviavalduste esitajad pannakse pigeritta baaskursuse eksami tulemuste põhjal.

Kursus toimub kolmapäeviti kell 9.00 – 16.00. Kursusel on 32 õppepäeva ja see lõpeb eksamiga. Kursuse edukas läbija saab juunior-sommeljee tunnistuse ning tal on õigus kandideerida sommeljee kursusele.

Kursusel omandatakse:

  • süvateadmised erinevate veinide ja kangete alkoholide valmistamise kohta erinevates piirkondades;
  • süvendatud teadmised veinide säilitamise, ladustamise ja serveerimise kohta;
  • põhiteadmised veinimaade terroir’ (geoloogia, kliima ja topograafia) kohta;
  • süvateadmised sagedamini esinevate valgete ja punaste viinamarjasortide kohta;
  • süvendatud teadmised maailma kõikide veinimaade, nende piirkondade ja külade kohta;
  • süvateadmised vahuveinide, magusate ja väärishallitusega veinide ja nende tootmise kohta;
  • põhiteadmised vee, õlle ja siidri kohta;
  • olulisemad tõed toidu ja joogi sobitamise kohta;
  • põhiteadmised erinevate juustude ja nende jookidega sobitamise kohta;
  • kulinaaria ja baarinduse alused.

Degusteeritakse ligi 300 veini, lisaks erinevaid vesi, siidreid, õllesid ja destillaate.

Sommeljee kursus – kursusele võetakse eelisjärjekorras õppima igapäevaselt veinidega töötavaid või restoranis tööl olevaid inimesi. Valdkonnas mitte töötavad inimesed saavad kandideerida vabade kohtade olemasolul. Sooviavalduste esitajad pannakse pigeritta juunior-sommeljee kursuse eksami tulemuste põhjal. Kursusele võetakse ainult 15 õppurit.

Kursus toimub neljapäeviti kell 9.00 – 16.00. Kursusel on 28 õppepäeva ja see lõpeb eksamiga. Kursuse edukas läbija saab sommeljee tunnistuse. Kursuse lõpus toimub õppereis fookuses olevale veinimaale.

Kursusel omandatakse:

  • süvendatud teadmised joogikaardi koostamisest ja veinikeldri haldamisest;
  • süvateadmised maailma põhiliste veinimaade tähtsamate veinimõisade kohta;
  • põhiteadmised tee, kohvi, šokolaadi ja oliiviõli kohta;
  • põhiteadmised sigarite kohta;
  • praktilised teadmised puuvilja-marjaveinide valmistamise kohta ise kursusel veini valmistades;
  • praktilised teadmised kastmete valmistamise ning toidu ja joogi sobitamise kohta;
  • praktilised teadmised väljasõitude kaudu õlletootjate ja juustutootjate juurde.

Degusteeritakse ligi 150 veini, lisaks erinevaid teesid, kohvisorte ja destillaate.

ESE lühikursused

ESE korraldab vastavalt vajadusele ka lühikursuseid erinevate teemadega. Neid kursuseid saab ka tellida ja teha rätsepatööna just selliseks nagu ettevõttele/koolile vaja. Võta ühendust!

 

Õpe toimub AS Liviko poolt spetsiaalselt selleks sisustatud õppeklassis.

  • Valgustus vastavalt nõuetele – suured avatavad aknad, mõlemal pool klassi kolm akent. Aknad avanevad kahes suunas.
  • Klassis on lauad ja toolid 32-le inimesele.
  • Klassi garderoob mahutab 35 inimese üleriideid.
  • Erinevad tahvlid vastavalt vajadusele – valge tahvel, pabertahvel.
  • Suur ekraan ja projektor õppematerjalide edastamiseks.
  • Suured kaardid seintel – maailma geograafiline kaart, Euroopa geograafiline kaart, Prantsusmaa veinipiirkondade kaart. Lisaks teisaldatavad kaardid erinevate veinimaadeja –piirkondade kohta.
  • Külmkapp, klaasipesumasin, kraanikauss, jookide eksponeerimise riiulid ja kapid.
  • Baarilett degusteeritavate jookide eksponeerimiseks ja jagatavate loengumaterjalide paigutamiseks.
  • Eraldi ruum muude õppevahendite ja degusteeritavate jookide ladustamiseks ning hoidmiseks.
  • Eraldi tualetid meestele ja naistele.