Kontakt

Aadress: Masina 11, Tallinn 10144, Eesti

Ene Ojaveski
Direktor
E-post: ene@sommeljee.ee või kool@sommeljee.ee
Telefon: +372 601 2017; +372 50 42 422

 

Eesti Sommeljeede Erakooli (ESE) põhikiri_11.11.2014

 

Eesti Sommeljeede Erakool pakub sommeljeeõpet, mille eesmärgiks on harida Eesti joogisektori töötajaid, koolitada sommeljeesid töötamaks restoranides ning pakkuda täiendõpet veiniga seotud kaubandustöötajatele ja veinihuvilistele. Eesti Sommeljeede Erakool toimib koostöös Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooniga ning korraldab International A.S.I. Sommelier Diploma eksamit rahvusvahelise sommeljeede organisatsiooni poolt. ESE’s saab õppida kolmel tasemel: Baaskursus, Juunior-sommeljee, Sommeljee. Õppetöö varieerub teoreetiliste teadmiste omandamisest klassiruumis koos degustatsioonide, praktiliste harjutuste ja väljasõitudeni. Õpe toimub vastavalt tasemele nädala sees päevaõppena, baaskursusele toimuvad tunnid ka õhtustel aegadel (kui toimub õhtune baasklursus).

Kõik õppurid peavad täitma anonüümse tagasiside vormi peale kursuse lõpueksami sooritamist. ESE nõukogu kasutab tagasiside kaudu saadud hinnanguid lektorite ja õppekavade tasemete hindamiseks ning vajadusel muudatuste tegemiseks.

Eesti Sommeljeede Erakool/Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon MTÜ on Eesti Töötukassa koostööpartner.

 

Kursused

Kursused jagunevad kolmeks astmeks:

  1. Baaskursus – mõeldud algajatele veinisõpradele. Kursusel omandatakse süstemaatilised teadmisi veini valmistamise ja serveerimise kohta; põhiliste veinimaade tutvustused (peamised regioonid, kvaliteediastmed ja viinamarjad); põhilised magusad ja väärishallitusega veinid, vahuveinid ning destillaadid.
  2. Juunior-sommeljee kursus – Juunior-sommeljee kursusele võetakse eelisjärjekorras õppima igapäevaselt veinidega töötavad või restoranis tööl olevaid inimesi. Valdkonnas mitte töötavad isikud saavad kandideerida vabade kohtade olemasolul. Sooviavalduste esitajad pannakse pigeritta baaskursuse eksami tulemuste põhjal. Õppur omandab juunior-sommeljee kursusel süvateadmised erinevate veinide ja kangete alkoholide valmistamise erinevates piirkondades; veinide säilitamine, ladustamine ja serveerimine; veinimaade terroir (geoloogia, kliima ja topograafia); sagedamini esinevad valged ja punased viinamarjasordid; maailma kõik veinimaad, nende piirkonnad ja külad; vahuveinid, magusad- ja väärishallitusega veinid ja nende tootmine; vesi, õlu, siider; toidu ja joogi sobitamine; tähtsamad juustud ja nende sobitamine veinidega; kulinaaria ja baarinduse alused; erinevate klaaside kasutamine ja nende eripärad.
  3. Sommeljee kursus – Sommeljee kursusele võetakse eelisjärjekorras õppima igapäevaselt veinidega töötavad või restoranis tööl olevaid inimesi. Valdkonnas mitte töötavad isikud saavad kandideerida vabade kohtade olemasolul. Sooviavalduste esitajad pannakse pigeritta baaskursuse eksami tulemuste põhjal. Kursusele võetakse ainult 15 õppurit. Õppur omandab sommeljee kursusel süvendatud teadmised joogikaardi koostamisest ja veinikeldri haldamisest; põhiliste veinimaade tähtsamad veinimõisad; tee, kohv, šokolaad ja oliiviõli; sigarid, nende sordid ja hoiustamise tingimused; puuvilja-marjaveinide valmistamine; apassimento; kastmete valmistamise praktikum, toidu ja joogi sobitamise praktikum; väljasõit õlletootjate ja juustutootjate juurde; gastronoomia ajalugu; õlleklaaside ja kange alkoholi klaaside koolitus.

Õpe toimub AS Liviko poolt spetsiaalselt selleks sisustatud õppeklassis.

  • Valgustus vastavalt nõuetele – suured avatavad aknad, mõlemal pool klassi kolm akent. Aknad avanevad kahes suunas.
  • Klassis on lauad ja toolid 32-le inimesele.
  • Klassi garderoob mahutab 35 inimese üleriideid.
  • Erinevad tahvlid vastavalt vajadusele – valge tahvel, pabertahvel.
  • Suur ekraan ja projektor õppematerjalide edastamiseks.
  • Suured kaardid seintel – maailma geograafiline kaart, Euroopa geograafiline kaart, Prantsusmaa veinipiirkondade kaart. Lisaks teisaldatavad kaardid erinevate veinimaadeja –piirkondade kohta.
  • Külmkapp, klaasipesumasin, kraanikauss, jookide eksponeerimise riiulid ja kapid.
  • Baarilett degusteeritavate jookide eksponeerimiseks ja jagatavate loengumaterjalide paigutamiseks.
  • Eraldi ruum muude õppevahendite ja degusteeritavate jookide ladustamiseks ning hoidmiseks.
  • Eraldi tualetid meestele ja naistele.