Pudelipost kevad 2024

Tere, hea Pudeliposti lugeja! Saabuvad munadepühad tähistavad meie jaoks ärkamist talvisest unisusest ja annavad stardi kevadisele tärkamisele. Valmis hakatakse sättima esimesi terrasse, tegemisel on kevad-suvised menüüd ja joogikaardid. Tekkima hakkab ärevus ja ootus, milliseks kujuneb selle aasta suvine hooaeg. Nagu tomatitaim tahab ettekülvi, vajavad meie suvised plaanid aegsasti ettevalmistamist. Suure osa meie liikmete ja koostööpartnerite jaoks hakkab töö juba…

Detailid

Eesti osales esmakordselt jätkusuutlike meelelahutusasutuste konkursil Hispaanias

20. märtsil Barcelonas korraldatud Torres Zero Challenge finaalis osales esmakordselt ka Eesti. Regor Siiner esitas žüriile innovaatilise idee, mille eesmärk on asendada kaugelt transporditavad tsitruselised kokteilides kohaliku toorainega. Võistlustulle astus kokku 10 finalisti üle maailma, kes võistlesid 30 000-eurose peaauhinna nimel, mille pälvis Mehhiko esindaja.    Torres Zero Challenge on ainus võistlus maailmas, mis tunnustab ja…

Detailid

Bestwine’i õhtusöök: Tõnis Saare ja Ceretto Barolode kohtumine

Loo ja fotode autor Keiu Virro Veebruaris said Bestwine Studio chef’s table’i ümber kokku Ceretto veinimaja paremad palad, nende kõrvale loodud road Tõnis Saar Gastronomy’t ja seltskond, kelle puhul võib kahtlustada kaldumist gurmaanlusele. Siin tagasivaade sellele, milliseks hästi paari pandud toidud ja veinid ühe õhtu loovad.   Kohal oli ka Ceretto veinimaja esindaja Mattia Pagliasso.…

Detailid

Eestil on esimene Cicerone!

Autor Helen Aasmann   Helen Aasmannist sai hiljuti Eesti esimene ja Baltikumi teine sertifitseeritud Cicerone. Lihtsustatult viitab see nimetus õllesommeljeele, aga mis sellise tiitli taustal tegelikult on? Sellest räägibki Helen nüüd Pudeliposti palvel lähemalt. Pildi autor: Signe Milkov Cicerone Certification Program® loodi 2008. aastal ning see tegeleb õllesommeljeede eksamineerimisega. Programmis on neli kvalifikatsiooni taset, kõige…

Detailid

Veinimaa Horvaatia ja selle väike pärl Erdutis

Loo ja fotode autor Keiu Virro   Kui sommeljeed kipuvad eesmärgipäraselt veinireisidel käima, siis minu reisid kipuvad teistpidi välja kukkuma. Sõit on sootuks muul eesmärgil, aga mõne kohaliku veinitegija üles otsimine annab tegemistele mõnusama värvi. Nii ka viimati, kui Horvaatias Osijeki linnas teatrifestivalil käisin. Eesti delegatsiooni kohalikul abilisel pruukis vaid märksõna “vein” kuulda, kui juba…

Detailid

Haktek

MEIKO puhtuse ja kvaliteedi kõrgeim klass Haktek   Juba mõned kuud lähevad õpilastel ja lektoritel ESE õppeklassi minnes ja veinipokaali kätte võttes suud naerule – kirgas, puhas ja sillerdav pokaal teeb lihtsalt tuju heaks. Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon sõlmis hiljuti koostöölepingu Haktek Seadmed OÜ-ga ning koostöö raames tarnis Eesti Sommeljeede Erakooli õppeklassi ühe isemoodi masina, millel…

Detailid

Toidufilmide festival 10.-14.04.24

Juba 10.-14. aprillini saab kinos Sõprus nautida toidu- ja joogimaailma tutvustavaid dokumentaale, sest 6. korda on toimumas Toidufilmide festival. 13. aprillil kell 18.00 linastub programmis Hispaania dokumentaal “Rioja, tuhande veini maa” (2023). Tuntud veinipiirkonna – Rioja –  fookusesse seadnud dokumentaalfilm paljastab kogu väärtusahela sellega seotud inimlike lugude kaudu. Miks ja millal just see piirkond esile…

Detailid

Naturaalne vein – hipide turundustrikk või juurte juurde naasmine?

Autor Merle Tigli Kaasaegses veinimaailmas on olulisele kohale tõusmas keskkonnateadlikud valikud kõikides etappides alates loodussõbralike maaviljeluse võtete kasutamisest kuni veini valmistamiseni.    Veinisõprade jaoks on tihti väljakutseks orienteeruda erinevates nimetustes. Seega esmalt väike abimees. Jätkusuutliku veini tootmisel kasutatakse põllul võimalikult loodussäästlikku tegevust ning ei kasutata keemilisi lisaaineid. Maheveini tootmisprotsess peab vastama mahetootmise kriteeriumidele ning selles…

Detailid

Breti 50 varjundit

Autor Janika Ilves   Pärmitüvi Brettanomyces, mida teatakse sageli hüüdnime – brett – järgi, on tõenäoliselt joogimaastikku kõige enam polariseeriv „veiniviga”. Olgugi, et breti toimel veini tekkinud aroomi- ja maitsekomponente peetakse üldjuhul probleemiks, on nii tavaliste veininautijate kui ka sommeljeede hulgas palju  neid, kellele sellised lisandused meeldivad. Kui korgivea (TCA) puhul võib 100% kindlusega väita,…

Detailid