Viking Line’i uuenenud veinivalik ja rikkalik jõulumenüü

Jõulukuu on heade maitsete nautimise aeg. Kuidas proovida korraga kogu Põhjala köögi parimaid palasid?

Üks hea variant on kindlasti Läänemerel seilates ja Viking Line’i jõulumenüüd nautides. Skandinaavia riikide parimatest paladest inspireeritud hõrgu toiduvaliku juurde on sobivad veinid valinud MW Tuomas Meriluto ja üks maailma parimaid šampanjaeksperte MW Essi Avellan.

  1. aasta jaanuaris saavad Viking Line’i restoranid, baarid ja poed järgmiseks kaheks aastaks uued majaveinid. Viking Line on üks Põhjamaade suurimatest veinikaupmeestest ja valikus on ligi 600 veini. Valikusse jääb varasemast Essi Avellani Viking Line’i jaoks koostöös Piper Heidsieckiga loodud röstine ja rikkalik Extra Brut šampanja. Lisandub Val d’Oca Prosecco DOC Treviso Extra Dry Valdobiaddene piirkonnast, mis on meeldivalt värske ent samas rikkalikult lilleline, et sobida hästi nii eraldi nautimiseks kui ka näiteks terve rea kalaroogade saatjaks. Uus valge majavein on karge ja mitmekülgne Handwerk Riesling, mille valmistaja on Saksa kollektiiv PLOB GmbH Moseli piirkonnast. Punaveinidest astub pardale Edizione Appassimento Itaaliast Apuuliast Masseria Tagaro veinimajast ja leiab tänuväärse seltskonna liharoogade ja juustude näol.

Seekordne jõulumenüü sisaldab mitmeid klassikalisi lemmikuid, alustades krevettidest ja heeringast ning lõpetades suitsulihaga. Mis on aga uut? Viking Line’i jõulumenüü autor Rootsi tippkokk Fredrik Andersson toob välja kõige suurema trendi: liha osakaal väheneb, lausa nii, et kui veel paar aastat tagasi arvestati 200 g liha inimese kohta, siis nüüd 120 g. Seda muutust silmas pidades on täienenud taimetoitude osakaal, salatite ja marineeritud aedviljade kõrval on ridamisi uusi põnevaid katsetusi nagu näiteks baklažaanist vegan ,,heeringas“ ja avokaado magustoitude koostisosana. Levinumate aedviljade kõrval on valikus ka maapirn, juurseller, rooskapsas ja apteegitill, et ka taimetoidu eelistajatel oleks võimalikult mitmekülgseid maitseelamusi. Liha- ja kalavalik pole koguste vähenemise tõttu sugugi tagaplaanile jäänud, tavapärasemate roogade kõrval pakutakse näiteks rääbist ja põhjapõtra.

Mida aga veinieksperdid ise jõulude ajal nautida armastavad ja teisigi proovima kutsuvad? Essi Avellani soovitus jõuludeks on külmsuitsulõhe, mis klapib eriti hästi blanc de blancs šampanjaga (näiteks Ruinart‘ veinimajast). Toumas Meriluoto soovitab klassikalisi jõuluroogi nagu ahjukalkun või jõulusink sobitada aga kergelt jahutatud Pinot Noir’ga, näiteks Marimar Torrese majast Californias.