Neljapäeva, 6. juuni õhtul toimus restoranis Estonia võistlus Trophée Tribaut-Schloesser Eesti Parim Sommeljee 2019. Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus 18. korda ja seekordset tiitlit ihkasid kaheksa Eesti sommeljeed ning kaks külalisvõistlejat, seekord Lätist ja Leedust. Eesti meistriks tuli Ketri Leis veinibaarist Pazzo. See oli juba neljas aasta järjest, kui Ketri selle tiitli endale auga välja võitles.

Finaalis võistlesid veel Marko Mägi FG Restaurant & Food Lab Rottermannist, Helen Aasmann restoranist Umami ja külalisvõistleja Silvija Umaraite
Food Republic. Teiseks võistles ennast Marko Mägi, kolmanda koha vääriliseks osutus Silvija Umaraite. Kuna tegemist oli siiski Eesti meistrivõistlustega, pärjati kolmandana Helen Aasmann. Võitjal on au esindada Eestit Euroopa Meistrivõistlustel 2020. aastal Küprosel ning kõik kolm Eesti parimat saavad võimaluse sõita veinireisile Tribaut-Schloesser’i šampanjamajja.

Võistluste esimeses voorus, mis toimus hommikul, kirjeldasid osavõtjad pimedegustatsioonil kaht veini ja vastasid testis üle 40-le küsimusele. Järgnes ülesanne kahe kokteili – Champagne Cocktail ja White Lady valmistamiseks Eesti baarmenite õppeklassis ja pool- pudeli punase veini serveermine kolme minuti jooksul koos tundmatu joogi degusteerimise ja soovituse andmisega. Tundmatuks joogiks oli Veinivilla pohlavein, mis esitas paljudele võistlejatele üllatusliku väljakutse.

Eelvoorude põhjal selgus neli parimat, kuid kuna neljanda ja viienda koha vahe oli alla 0,5 punkti, siis vahetult enne finaali korraldati kahele võistlejale lisavoor küsimustega Champagne Tribaut-Schloesser kohta, mis selgitas lõplikult neljanda finalisti.

Finaalis tuli neljal võistlejail kõigepealt läbida pildivoor, kus erinevatelt slaididelt tuli ära tunda mitmeid tuntud persoone ja veine üle maailma. Järgnes ülesanne, kus võistleja pidi kontrollima töövahendite olemasolu, pokaalide ja dekantrite puhtust ja veinide temperatuure. Seejärel pidid nad lahendama erinevaid ülesandeid, mis sisaldasid nelja veini pimedegustatsiooni ning põhjendama, miks üks neist on erinev; pudeli valge veini serveerimist võrdselt kuuele külalisele ning väikese pudeli šampanja serveerimist kahele. Seejärel tuli etteantud menüü juurde soovitada erinevaid mullijooke nii, et ükski maa ei korduks ning maitsta restoran Estonia menüüst serveeritud Eesti maheveisehaket koos suitsujuustukreemi ja redisega ning soovitada sinna juurde pokaaliga valikus olev vein. Lisaks esitati ülesannete jooksul lisaküsimusi, et näha võistleja teadmisi ja oskust pinget taluda. Kõige lõpuks tuli arvata ära neli kangemat jooki pimedegustatsioonil. Kõik eelnev käis muidugi inglise keeles ja aja peale.

Ülejäänud tublid võistlejad, kes finaali ei pääsenud, kuid siiski oma teadmised proovile panid olid Verner Lepp restoranist Kolm Sibulat, kes võitis kiiruse ja täpsuse peale magnum pudelist šampanja serveerimise võistluse. Veel võistlesid Mikk Parre ja Rain Veskimäe restoranist Moon, Mario Muuk restoranist Dominic, Robert Põld restoranist Mantel ja Korsten ning Ruta Kalnina Lätist, Noble Wine ettevõttest.

Rahvusvahelise žürii tööd juhtis Tribaut-Schloesser’i šampanjamaja esindaja Laurent Dumenil

Eestit esindasid žüriis Wine Consult OÜ / Veinisõbra veinipoe omanik ja Tribaut-Schloesser Champagne maaletooja Kaidi Kerdt, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president ja mitmekordne Eesti meister Kristjan Markii, ESA juhatuse liige ja Vins de France’i esindaja Igor Sööt ning ESA juhatuse liige Aivar Vipper. Liikmetena töötasid veel Leedu sommeljeede president Arminas Darasevičius ja Läti sommeljeede esindaja Agnese Gintere. Võistluse korraldamisel olid abiks Ene Ojaveski, Kristina Ljadov, Marietta Mitt ja Kristel Türk Eesti Sommeljeede Assotsiatsioonist. Kokteilide valmistamist ja maitset hindasid head sõbrad Eesti Baarmenite Assotsiatsioonist Angelika Larkina ja Triin Vähi.

Seekordset võistlust aitasid korraldada šampanjamaja Tribaut-Schloesser Prantsusmaalt ja Wine Consult OÜ, mis on rohkem tuntud kui Veinisõber veinipood. Võistlusele panid õla alla veel Aqua Panna ja San Pellegrino veed Svensky Kaubanduse poolt ja restoran Estonia koos oma tubli kollektiiviga. Tundmatu joogi eelvooru jaoks valmistas Valgejõe Veinivilla. Suur tänu neile kõigile toetuse eest!

Võistlust korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, millel täitub sel sügisel juba üheksateistkümnes tegevusaasta.