Selgusid 2020. aasta parimad Eesti joogid

 

Sel aastal ei toimunud Eesti Joogifestivali, küll aga valiti Parimad Eesti Joogid 2020. Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni läbi viidud konkursi tulemused kuulutati välja 15. novembril Kultuurikatlas.

Parim Eesti Jook 2020 konkurss oli seekord võimas. Osa võttis 159 erinevat jooki 46 ettevõttelt, mida hinnati pimedegustatsioonidel (jookide välimus oli kaetud). Neid hindasid Eesti tunnustatud sommeljeed, baarmenid, ajakirjanikud ja teised oma valdkonna eksperdid. Ükski tootja degusteerimisel ja hindamisel ise osaleda ei saanud. Joogid jaotati oma olemuse järgi erinevatesse kategooriatesse ja igat kategooriat hindas 8 kuni 12 inimest. Iga kategooria võitja saab tunnustatud kuldse diplomi ja märgiga. Hõbedase diplomi ja märgi saab/saavad need joogid, mis said kõrged tulemused, aga võitjaks ei osutunud.

 

  1. aasta Joogifestivali parimad tooted ühes kommentaaridega

 

Alkoholivabade jookide ja muude jookide kategooriat hindasid: Inga Hermanson, Arne Pajula, Aron Rahu, Jekaterina Piunova, Ene Priimets, Mari-Liis Tohver, Kristel Türk, Merliina Valdmann, Andrus Laaniste, Mari Koppel. Paneeli juhtis sommeljee Ketri Leis.

  • Parim alkoholivaba jook – limonaadid – Ingel Jõhvikalimps

Hõbemärgi teenisid Tori Siidritalu Karboniseeritud õunamahl metsmustika ja lavendliga, Siidrikoja mulliga õunamahl Äpu, Ingel Vaarikalimps ja Öuna Ingverilimonaad.

 

  • Parim muu alkoholivaba jook – Mixtur Toonik

Hõbemärgi teenisid Külluse Öko Metspohlanektar, Pöide Pruulikoja Humalavesi ja Lahhentagge Flâneuse.

  • Parim muu jook (kategooriate väline) – Liviko Vana Tallinn Spritz.

Hõbemärgi teenisid Liviko Re-crafted Crafter’s Junibeer, Ideafarmi õuna ja leedrimarja glögi ja Liviko Vana Tallinn Glögi.

 

Ketri Leis kommenteeris hinnatud jooke järgnevalt:

“Alkoholivabade jookide tase on võrreldes mõne aasta taguse ajaga kindlasti oluliselt kasvanud. Varem olid valikus peamiselt magusad limonaadid, nüüd on ampluaa palju laiem. Saime maitsta näiteks õlleteost järelejäänud humalaga maitsestatud vett, naturaalselt kääritatud limonaade ja eri maitsetega kanepitõmmist Intokut.

“Muu” kategooria alla klassifitseerusid erinevad glögid ja alkoholivabad destillaadid. Viimased on uus popp teema tervislikus maailmas. Lahhentagge on lisaks olemasolevale alkoholivabale džinnile saanud valmis uue džinni. Kristo Tomingas võitis märtsis New Yorgi kokteilivõistluse (“Battle of the Modern Bartender”), kasutades Lahhentagge alkoholivaba džinni. Lahhentagge on sama kokteili põhjal teinud valmis alkoholivaba joogi, mis on kodustes tingimustes väga äge asi. Seda tasuks kindlasti osta ja proovida.

Alkoholi ja alkoholita glögide seast tõusis maitse poolest esile vana hea Vana Tallinna glögi. Jõuluajaks on see väga mõnus jook.

Crafters on päris ägedalt kaasa läinud loodusliku mõtlemise ja taaskasutamise temaatikaga, mille näited on Junibeer ja ingveritõmmised.

Limonaadi kategoorias on kõige suurema hüppe teinud uus tulija Ingel Drinks, kes kasutab naturaalse kääritamise teel saadud mulli ja süsihappegaasi ei lisa. Kategooria võitjaks osutus jõhvikalimonaad, ent minu isiklik lemmik oli nende piimhappebakteriga fermenteeritud vaarikalimonaad, mida iseloomustab naturaalne ja puhas maitse.

Kui muidu mõeldakse restoranis või kodus süües peamiselt veinivalikule, siis nüüd on näha, et kui alkoholivabade jookide seas on nii palju valikuid, saab kahtlemata ka nende sobitamine toitude kõrvale üha populaarsemaks.”