Täna, 23.märtsil 2018, toimus juba seitsmendat korda võistlus Eesti Sommeljeede Erakooli õppuritele, mille võitis Robert Põld sommeljee kursuselt. Võistlusest võisid osa võtta 

kõik juunior-sommeljee ja sommeljee kursuste õppurid. Sommeljee kursuse õppuritele oli võistlus kohustuslik, juunioritel vabatahtlik. Kokku oli võistlejaid 24 – 13 sommeljee ja 11 juunior-sommeljee kursusel

 

Kohtunikena töötasid ESA president Kristjan Markii, õppejõududest Igor Sööt, Ketri Leis, Kristi Poom,  ja Aivar Vipper. Lisaks hindasid võistlejaid veel Els Maria Uibo ja Marika Tikas. Tehnilise poole pealt oli abiks Gerli Ala-Jyrä.

 

Kõik võistlejad pidid 50 minuti jooksul vastama kirjalikult testi küsimustele ning pimedegusteerimise tulemusena kirjeldama kaht tundmatut veini. Seejärel järgnes suuline osa, milles tuli dekanteerida vein, soovitada jooke kahekäigulise menüü juurde ning tuvastada kolm jooki pimedegustatsioonil.

 

Ülesanded polnud just kergete killast, kuid võistlejad puresid neid vapralt. Kõige raskemateks osutusid test ja jookide pimedegustatsioon. Eriti keeruliseks osutus menüü juurde peast jookide soovitamine, millele peavad paljud rohkem tähelepanu pöörama.

 

Auhinnalised kohad jagunesid järgnevalt:

  • Parim dekanteerija – Sirli Lees (JS), teine Erno Kaasik (S) ja kolmas Mikk Parre (S)
  • Parim testi lahendaja – Robert Põld (S), teine Mikk Parre ja kolmas Erno Kaasik
  • Parim toidu ja joogi sobitaja – Mikk Parre, teine ja kolmas võrdselt Katerina Jõgis (S) ja Elise –Hanna Hermann (JS)
  • Parim veinikirjeldus – Helen Aasmann (S), teine Kristina Remmel (S) ja kolmas Kurmet Vasser (S)
  • Parim kange pimedegusteerija – Kristina Remmel, teine ja kolmas võrdselt Kristjan Kiho (JS) ja Erno Kaasik

Kokkuvõtteks tuli kolm

andale kohale sommeljee kursuse õppur Erno Kaasik (restoran Anno), teiseks sommeljee kursuselt Mikk Parre (restoran Moon) ning üldvõitjaks osutus sommeljee kursuslane Robert Põld (restoran Mantel & Korsten). Võitja viib koju kutse osalemiseks välismessil ja -koolitusel. Teise koha omanik saab koos kaaslasega puhata Pärnus Tervise Paradiisis. Kolmandale kohale pani restoran Dominic välja veiniõhtusöögi kahele. Lisaks said kõik võitjad veel kingitusi Pernod Ricard Estonialt ning Eesti Sommeljeede Assotsiatsioonilit.

 

Kirjeldatavad veinid olid:

  • 2015 Chardonnay, La Forêt, Joseph Drouhin, Bourgogne, France
  • 2015 Cabernet Sauvignon, Las Mulas Reserva Organic, Miguel Torres, Central Valley, Chile

 

Pimedegustatsiooni joogid olid:

I variant:

  1. Jim Beam Kentucky Straight Bourbon, mais, USA
  2. Viru Valge, teravili, Eesti
  3. Havana Club Anejo Special Rum, suhkruroog, Kuuba

II variant:

  1. Beefeater London Dry Gin, teravili, Suurbritannia
  2. Larsen Cognac VS, viinamarjad, Prantsusmaa
  3. Tres Sombreros Tequila Blanco, sinine agaav, Mehhiko

 

Võistlus oli asjalik ja huvitav ning kõik osalejad kinnitasid üksmeelselt, et sellest osavõtt oli väga hariv ja igati kasulik. Ilmselgelt võib kõiki võistlejaid õnnitleda julge esinemise eest ja tõenäoliselt on neil eksamit sooritada juba palju kergem. Kui korra oled ennast proovile pannud, tead edaspidi juba kindlalt, millele rõhku panna. Edu teile kõigile!

Ene Ojaveski

ESE direktor