Teeme tutvust ESA juhtkonna uute liikmetega

 

Eesti sommeljeede assotsiatsiooni juhatuse liikmete hulgas on sellest aastast Mari Koppel ja Tarmo Pedjasaar. Kes veel tuttav pole, leiab näod nüüd ehk fotode järgi üles ja teab väikeste tutvustuste põhjal, millisel teemal juttu alustada.

 

 

Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni korraline üldkoosolek toimus 31. mail. Selle käigus valiti viieliikmeline ESA juhatus perioodiks 2022-2024. Juhatuses jätkavad Kristel Türk, Aivar Vipper ning Kristjan Markii, kes on meie liikmetele ja Pudeliposti lugejatele juba tuttavad inimesed. Uute juhatuse liikmetena lisandusid Mari Koppel ja Tarmo Pedjasaar. Nendega ongi võimalus nüüd lähemalt tutvuda.

 

 

Mari Koppel ütleb enda kohta nii:

 

Tere, mina olen Mari Koppel ja olen teie poolt valitud ESA juhatuse liige aastani 2022! Tulen suvepealinnast Pärnust ja oma igapäevases elus töötan Moe Distillery müügiosakonnas müügiesindaja ja sommeljeena, aeg-ajalt ka restoranis sommeljeena. Baarmeni ja teenindajana olen väikeste vahedega töötanud kokku juba 25 aastat ja asjatundlik müügiprotsess lõpptarbijale on olnud minu suur kirg juba ammu. Nagu kõik unistajad, olen ka mina avara silmaringiga ja otsekohese olemisega inimene, kelle suur soov on muuta maailma, milles töötan. Siit ka soov kandideerida ja tegutseda suure vabatahtliku organisatsiooni juhatuse liikmena, et üheskoos areneda ja aidata meie sõnumil jõuda rohkemate kõrvade ja silmadeni. Tänud teile selle usalduse eest!

 

 

Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, juhatuse liige

Estonian Sommelier Association

Mob: +37253540702

Email: mari@sommeljee.ee

 

 

Tarmo Pedjasaar räägib loo, kuidas temast sai sommeljeekooli diplomand ja ESA juhatuse liige:

Alkohoolsete jookidega puutusin esimest korda kokku vast kaheksandas klassis, kui koolist sai poppi tehtud ja sõprade isade polüestersektsioonkappide baarikappidest alksi näpatud. Tõmbasime süstlaga läbi korgi alksi välja ja süstisime vee asemele. Seega võib mind pidada ka Coravini eelkäija leiutajaks!

Tartu Ülikoolis õigusteaduse õpingute kõrvale manustasime ohtralt tolleaegset „peeti“, mis tehtud nii õuntest, marjadest kui loodetavasti ka viinamarjadest. Tublid Moldaavia ja Aserbaidžaani põllumehed lisasid veinile loomulikult ka kangemat kraami. Tartu Õlletehasest väljus tollal palju hägusat vedelikku – kurikuulsaim neist „Kuldne oder“, mis viis tudengid kiiresti tualetti otsima ja õlu sai parema nime – „Väle põder“. Ja kes ei mäletaks (noored ei tea) ka kuulsat „pimedate õlut“, kus mingil põhjusel oli õlle tootmise kuupäev pressitud korgile. No ikka kindlasti selleks, et ka pime saaks teada, mis kuupäeval õlu villiti. Tegelikku põhjust ei tea tänaseni… Rikkama tudengi lauale ilmus ka KOFF IV B mustas purgis. Kõik see õnneks ei takistanud ülikooli lõpetamist.

Sellele järgnes „kapitalismi ülesehitamine“, kus kuulsa Alexela grupi algusaastatel saatsid tihti 16-tunniseid tööpäevi juba peenemad napsud – näiteks „Ofelia“ märgi all toodetud „džinn“. Et siis vastavalt kas „aknoolisinine“ või virsikukollane. Sellele järgnes juba päris viskide rida. Aga veinidest jõin ikka veel „Toninot“  või „pikutavat rumeenlast“ ja kõiki „castillosid“.

  1. aasta alguses arvas üks snoobim sõber, et aitab magusa nektari juhulürpimisest ja kinkis mulle järeleaitamise korras Kalev Kesküla raamatu. Ilusaid pilte ja silte vaadates tekkis huvi, mis on pildi ja sildi taga. Otsustasin asjale läheneda jõuliselt ja ostsin elu esimese (sel hetkel) kalli veini – Faustino I. Õnneks maitses see hästi ja sain oma teekonda jätkata. Et mitte kobada pimeduses nagu need, kes ei loe Eesti Ekspressi, leidsin netist ESE kodulehe ja aastal 2011 olin juba baaskursuse tudeng. Aastal 2012, kui mina Languedoci päikese käes punaveini kaanisin, oli juunior-sommeljee kursuse nobedate näppude voor aga mõne tunniga läbi ja mina näpp suus kodus tagasi. Siiski leidsin tahtejõudu, et 2013. aastal jätkata ja 2015. aastal premeeriti mind edasipüüdlikkuse eest sommeljee diplomiga nr 140.

Veinialasest töökarjäärist kahjuks kirjutada ei saa, sest seda lihtsalt ei ole. On vaid tuhanded tagumikutunnid restoranide ja vinoteekide toolidel nii siin- kui sealpool riigipiiri. ESA tegemistes olen aga ikka aktiivselt kaasa löönud ja mitu puuda sidruneid söönud“. Ehk võib olla seetõttu usaldati mulle ka koht juhatuses. Tänan usalduse eest!

 

 

 

Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, juhatuse liige

Estonian Sommelier Association

Email: tarmo@sommeljee.ee

tarmo@sommeljee.ee