Pressiteade 26.aprill 2018

 

Täna õhtul toimus restoranis Gloria võistlus Trophée Masi Eesti Parim Sommeljee 2018. Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus 17. korda ja seekordset tiitlit ihkasid kolmteist Eesti tipp-sommeljeed ja kaks külalisvõistlejat, seekord Lätist ja Leedust. Eesti meistriks tuli Ketri Leis veinibaarist Pazzo. See oli juba kolmas aasta järjest, kui Ketri selle tiitli endale auga välja võitles.

 

Finaalis võistlesid veel vabakutseline Oskar Pihlik, Els Maria Uibo restoranist Leib ja külalisvõistleja Narimantas Miežys Leedust. Teiseks võistles ennast Narimantas Miežys, kolmanda koha vääriliseks osutus Els Maria Uibo. Kuna tegemist oli siiski Eesti meistrivõistlustega, kujunes pingerida järgmiselt: esimene koht Ketri Leis, teine koht Els Maria Uibo ja kolmas koht Oskar Pihlik. Kõik kolm Eesti parimat saavad võimaluse sõita veinireisile Itaaliasse, Masi veinimõisa.

 

Võistluste esimeses voorus, mis toimus hommikul, kirjeldasid osavõtjad pimedegustatsioonil kaht veini ja vastasid testis 41-le küsimusele. Lisaks tuli kõigil lahendada ülesanne, milles tuli aereerida ja valada nelja minuti jooksul välja üks pudel punaveini võrdselt kümnesse klaasi.

 

Finaalis tuli neljal võistlejal kõigepealt läbida pildivoor, kus erinevatelt slaididelt tuli ära tunda mitmeid tuntud persoone ja veinimaju üle maailma. Seejärel pidid nad lahendama erinevaid ülesandeid, mis sisaldasid viie valitud veini keldris säilitamise soovitust, portveini ja magnum-pudelis punaveini serveerimist kahele külalisele, Itaalia vahuveini serveerimist ning itaaliapärase menüü juurde ainult Itaaliast pärit jookide soovitamist neljale inimesele, pimedegustatsioonil ära tundma neli jooki, milleks olid erinevad aniisimaitselised märjukesed. Ka see polnud veel kõik. Lisaks tuli parandada ja täiendada viie erineva tuntud veinipudeli sildil olevat puuduvat informatsiooni.

 

Ülejäänud tublid võistlejad, kes finaali ei pääsenud, kuid siiski oma teadmised proovile panid olid vabakutseline Tarvo Sarapuu, Marika Tikas ning Helen Aasmann restoranist Leib, Katerina Jõgis restoranist Umami, Margit Mitt Tallink Pirita Spa hotellist, Rain Veskimäe ja Mikk Parre restoranist Moon, Andre Peremees vinoteegist Vabrik, Mario Muuk restoranist Dominic ja Marko Mägi Suurbritannia Lympstone Manor Hotel’ist. Teiseks külalisvõistlejaks oli lätlanna Linda Karpenko veinirestoranist ”Kolonāde. Mūsu stāsti…”.

 

Rahvusvahelises žürii tööd juhtis ASI (Association de la Sommellerie Internationale) Euroopa asepresident William Wouters. Liikmetena töötasid veel Leedu sommeljeede esindaja Arunas Starkus ja Läti esindajana Agnese Meiersone. Eestit esindasid žüriis Masi esindajana Kaidi Kerdt, Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president ja mitmekordne Eesti meister Kristjan Markii, ESA juhatuse liige ja Vins de France’i esindaja Igor Sööt ning Liviko kvaliteetveinide tootejuht ning samuti mitmekordne Eesti meister Urvo Ugandi.

Seekordset võistlust aitasid korraldada veinimaja Masi Agricola Itaaliast ja Altia Eesti. Võistlusele panid õla alla veel Carmen Catering, A. Le Coq ja restoran Gloria. Suur tänu neile kõigile toetuse eest!

Võistlust korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, millel täitub sel sügisel juba kaheksateistkümnes tegevusaasta.