Corpinnat – veiniklubi või cava grand cru?

 

Britt Paju

 

Corpinnat on vähemasti nimepidi tuttav ilmselt paljudele vahuveinisõpradele. Enamalt jaolt seostatakse seda kvaliteetsema ning Hispaania vahuveini mõistes ka kallimasse hinnaklassi kuuluva kihisevaga, mida cavaks aga kindlasti nimetada ei tohiks.

Nimelt lahkusid 2019. aastal üheksa Kataloonia kvaliteetvahuveinitootjat Cava DO-st, et Euroopa Liidus registreeritud Corpinnati kaubamärgi all oma senist kvaliteedi- ja piirkonnapõhist tegevust veelgi eesmärgistatumalt jätkata. Kuigi tegu oli kindlasti paljude jaoks üllatav, ei olnud tuntud tootjate nagu Recaredo ja Gramona eestvedamisel loodud grupp sugugi esimene, kes nimekast Cava apellatsioonist loobunud on. 2013. Aastal tegi selle sammu DO Penedese alamkatgooriasse paigutunud Classic Penedes ning aasta varem Hispaaniale 1872. aastal päris esimesena vahuveini tutvustanud Josep Raventós Fatjo järeltulija Pepe Raventos ja Raventos I Blanc, kes pani alguse Conca del Riu Anoia senini siiski veel kvaliteedipiirkonna märki mitte omavale, kuid selleni pürgivale alale.

Corpinnati lipu alla kuuluvad ka eelnevalt kvaliteediga kuulsust kogunud tootjad nagu Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabate I Coca, Torelló, Can Feixes, Julia Bernet, Mas Candi, Can Descregut ja Pardas. Nimetus Corpinnat on tuletatud katalaanikeelsetest sõnadest “cor” ehk häll, mis viitab piirkonnale, kus 150 aastat tagasi Hispaania traditsioonilisel meetodil vahuveinide valmistamist alustati ja “pinnae” ehk  vanaaegsele Penedese nimetusele, kuid ka kivisele pinnasele, mis suuresti Corpinnati poolt piiritletud ja 80% ulatuses Penedest katvat ala iseloomustab. Piirkonna määratlemist või õigemini puuduseid selles osas võib aga suuresti pidada üheks põhjuseks, miks  Cava DO nüüdseks mitmetest oma liikmetest ilma on jäänud.

  1. aastal Cava DO poolt loodud Paraje de Calificad, mis määratles kvaliteetveinide tootmisele esitatavad nõuded ja kontrollis nendele vastavust, oli senisest süsteemist suur samm edasi. Paljud tootjad olid pikisilmi rangemaid reegleid oodanud, sest kuigi 95% cavast valmis Barcelona lähistel Penedeses, võis seda toota ka näiteks Portugaliga piirnevas Extremaduras ja mujalgi. See tähendab, et pudelis olev kraam võis olla iseloomult vägagi erinev, kuid siiski cava nimetusega. See tekitas tarbijates segadust ja paljudes tootjates pahameelt, sest kehva kvaliteedi ja olematu hinnaklassiga veinide maine viis pühendunud veinimajade pingutused vett vedama. Cava de Paraje oli oma olemuselt jälle teistpidi jäik, sest keskendus konkreetsele veiniaiale ning nõudis küll veini pikemat settel seismist ja madalamat mahtu tootmisel, kuid samas kehtisid reeglid ühtviisi nii suur- kui väiketootjatele. Näiteks veini hoiustamiseks mõeldud ala ei tohtinud olla väiksem kui 150 ruutmeetrit, mis välistas nii mõnegi väiksema mahuga tootja. Ka jättis CPC tähelepanuta veinimaja ülejäänud toodangu väljaspool konkreetset aeda. Gramona, Recaredo ja paljude teiste jaoks, kes olid oodanud pigem Penedese veiniala süsteemsemat määratlemist, polnud see piisav ja nii vormistasid nad aastal 2015 kvaliteeti hindavatest tootjatest väikese grupiga oma kaubamärgi, mis EU poolt 2017. aastal ka vastu võeti ning 2018. aastal kuulutatigi välja Corpinnati assotsiatsioon.

Kui algselt oli plaan sarnaselt Saksamaa VDP süsteemiga ka Corpinnat, Cava DO ja Penedes DO omavahel sünkroniseerida, siis Cava DO erinevalt Penedes DO-st siin ühiseid eesmärke ei näinud. Põhjuste osas võib vaid spekuleerida, kuid Cava juhtimisstiil on olnud suurtootjaid ja odaval hinnal põhinevat massmüüki soosiva kuulsusega. See on olnud ka eelnevate DO-st lahkujate üheks olulisemaks mureks. Hääletusel on Cava Consejo Reguladori süsteemi järgi kolm kohta kuuest endale kindlustanud mahutootjad, kes suuremat sorti muudatusi sel hetkel tõenäoliselt vajalikuks ei pidanud. Pikkade läbirääkimiste tulemusena oleks Corpinnat saanud loa oma kaubamärgi all tegutseda vaid kindlat piirkonda nimetamata ning samuti oleksid kehtinud piirangud Corpinnati kaubamärgi nime kasutamisel, mis oleks algse idee kaitstud nimetuse ja traditsioonidega kvaliteetveinide piirkonna loomisest sisuliselt ära nullinud. Nii ei jäänud Corpinnati liikmetel endi sõnul lõpuks üle muud kui Cava DO-st lahkuda.

Corpinnat ei ole niisiis kindlasti eraldi registreeritud kohalik kvaliteedipiirkond, vaid pigem tootjate ühendus, kelle plaan pikemas perspektiivis on siiski oma DO luua. Paikneb see Penedeses, Barcelona ja Tarragona vahelisel 997 ruutkilomeetrisel alal, mis on tuntud ajaloolise traditsioonilisel meetodil valmivate veinide kasvulavana ja heade kasvutingimuste ning geograafiliste omadustega piirkonnana.  Põhilised reeglid liikmetele:

  • Mahepõllumajanduslikul meetodil valminud viinamarjad
  • Käsitsikorje
  • Baasveini on keelatud sisse osta
  • Asukoht kindlalt määratletud piirkonnas (Penedes)
  • Fookus Penedese päritoluga viinamarjadel (90% ulatuses Xarel-lo, Parellada, Macabeo)
  • Miinimum hinnastandard piirkonna viinamarjadele (0,70 EUR)
  • Miinimum aeg veini hoidmiseks pärmisettel on 18 kuud

 

Peale Corpinnati lahkumist Cava DO-st hakkasid aga asjad liikuma ning nüüdseks on Cava koostöös mitmete juhtivate veiniekspertidega välja töötanud küllaltki detailse süsteemi, mis aitab määratleda nii piirkondi kui erinevaid kvaliteedigruppe. Ka eelnevalt DO-st lahkunud Classic Penedes ja Corpinnat tunnistavad, et tegu on hea lahendusega ning kuigi Penedese nime tsoonide jagunemisel kasutada ei tohi (selle õiguse on Classic Penedes juba endale napsanud), on Comtats de Barcelona küllatki hästi arusaadav ja piirkonnana ka mõttelisel kaardil paigutuv.

Uued täiustatud nõuded Cava DO kvaliteediklassidele on aga Corpinnatile küllaltki sarnased. Näiteks on uue süsteemi järgi Cava Reserva, mis kuulub nüüd Cava de Guarda Superior liigituse alla, tõstnud veini pärmisettel seismise aega samuti 18 kuule nagu Corpinnatki ning kõik Cava de Guarda Superior (sinna alla kuuluvad Reserva, Gran Reserva ja Cava de Calificado Superior) viinamarjad peavad olema aastaks 2025 valminud ka mahekasvatuse põhimõtteid järgides. Corpinnati liikmed jäävad siin tagasihoidlikuks, kuid mitmed tootjad peavad uue süsteemi kiireks ja hästi läbi mõeldud tekkepõhjuseks just Corpinnati liikmete lahkumist ning eelnevaid aastatepikkuseid läbirääkimisi. Kahju muidugi, et pikk ooteaeg ja vaidlused soovitud tulemuseni varem ei viinud. Kuigi mitmed Cava DO-st lahkunud väidavad selle sammu ühe põhjusena cava halba mainet tarbijaskonna seas, tuleb siiski tunnistada, et endale nime tegemine on eriti piiratud turunduseelarve juures kordades raskem. Pealegi on cava šampanja ja prosecco kõrval üldsusele siiski üpris teada ja tuntud jook.

Corpinnatil on tuntuse kogumine aga lühikese perioodi jooksul küllaltki hästi õnnestunud. Seda tõenäoliselt nimede nagu Gramona ja Recaredo tõttu, kes asjaarmastajate seas juba pikka aega soositud. Kuigi viimased müügitulemused on tänu covidile langenud, on Corpinnati liikmed ise optimistlikud. Suure hulga müüginumbritest annavad kvaliteetveinide hulgas paremini orienteeruvate sommeljeede ja restoranide tandemid ning viiruse levikuga seotud olukorrast tingituna on langus mõistetav. Restoranidel on samas ka suur osatähtus uue kvaliteetbrändi tarbijale tutvustamisel, mis selle paljudele võimalikele huvilistele veel mõneks ajaks võõraks jätta võib.

Tuleviku ennustamiseks on tarvis ilmselt suuremat sorti veinisõbrast selgeltnägijat, kuid tõenäoliselt pole Hispaania vahuveini ümber toimuv segadus veel lõppenud. Alged süsteemsema ja kvaliteetsema joogi ning parema maine suunal on aga toimunud ja julgen samuti arvata, et suuresti tänu Corpinnati seltskonnale. Jääb üle vaid loota, et ühel hetkel on ka tavatarbija Hispaania vahuveini segasumma suvilas orienteerumisvõimeline – hetkel on võimalik valikuid teha Cava DO erinevate kvaliteediklasside vahel, Classic Penedese samuti kvaliteetsete ja mahepõllumajanduslikult toodetud, kuid mõne arvates liigagi laia viinamarja-assortiid pakkuvate veinimajade kraami, uhkes üksinduses kvaliteetveine tootva Raventos I Blanci toodangu ja siinseski kirjatükis põgusat lahtiseletust saanud Corpinnati nüüdseks juba 11 liikme vahuveinide hulgast.

Corpinnati praeguse, südamega asja kallal oleva kvaliteetveiniklubi staatus võib aga suure tõenäosusega tulevikus veelgi paraneda, kui läbirääkimised Classic Penedesega isikliku DO ehk registreeritud kvaliteetpiirkonna  osas tulemuseni viivad. Sellest oleks võita mõlemal – Corpinnat saaks teoks teha algse plaani kvaliteedipiirkonna ellu aitamisel ning Classis Penedes, kelle veinide hulka kuuluvad lisaks traditsioonilisele meetodile ülalpool nimetatutest ainsana muide ka pet-nat-tüüpi methode ancestrale vahuveinid,  võidaks kindlasti tuntuses.

 

 

Kasutatud kirjandus ja muud materjalid:

 

  1. Centerelles, F “Cava becomes geographically specific” www.jancisrobinson.com
  2. Centerelles, F “Introducing Corpinnat – a complex tale” www.jancisrobinson.com
  3. Hudin, M “Three Misunderstood Topics in Spanish Wine” www.guildsomm.com
  4. Ribalta, A MW“An analysis of the different labelling options for traditional method sparkling wines in the region of Penedès ”
  5. Rose, A „Fizz! Champagne and sparkling wines of the world“ 2021
  6. Wallner, A „Cava. Spain’s premium sparkling wine“ 2018
  7. https://www.spanishwinelover.com/learn-220-cava-de-paraje-calificado-whats-it-all-about
  8. https://www.thedrinksbusiness.com/2019/02/nine-producers-break-with-cava-to-form-corpinnat/
  9. cava.wine
  10. corpinnat.com
  11. raventos.com
  12. dopenedes.cat
  13. Doyle, J „Cava, Corpinnat and the other sparkling wines of Penedes with Andrés Ranga“ Eat, Sleap, Wine, Repeat Podcast 27.07.2020