Eesti kuulsaima veiniajakirjaniku Kalev Keskküla nimelise veinikirjutise preemia laureaadiks sai novembrikuus Igor Sööt. Vin de France sommeljee ja ESE õppejõud Igor on meid harinud paljude veiniartiklitega, väärika auhinna sai ta artiklite „Kes otsustab veinipudeli sisu ja hinna üle?” (Edasi.org) ja “Vana maailma veinimeistrid – kas lähituleviku kliimapagulased?” (KÖÖK #16_2) eest.

Igor ütles ise, et tänavuse Kalev Kesküla veinikirjutiste laureaadi tiitel tabas teda täieliku üllatusena, et mitte öelda „nagu välk selgest taevast“. Seda eelkõige seetõttu, et ta ise peab oma sulest ilmunud veinialaseid kirjutisi praktilist laadi käsiraamatu stiilis artikliteks, mitte voolavas kirjas populaarseteks jutustusteks. See on ka põhjus, miks ta ei ole kunagi ise ühtki oma artiklit konkursile esitanud. Meie, lugejate, õnneks on seda aga teinud kirjutiste avaldajad. Kokku laekus seekord 37 võistlustööd 14 erinevalt autorilt. Igor Sööt: “Sel aastal osales konkursil üllatavalt palju tõeliselt haaravaid ja informatiivseid artikleid ja seda enam tunnen uhkust saavutatud preemia üle.” Žürii tunnustas laureaati ka kui viljakat autorit, kes käsitleb osavalt ja kõigile arusaadavalt aktuaalseid samas klassikalisi teemasi väga mõnusalt loetava kirjakeelega.

Igor räägib laureaadiks saamisest:

Väga lahe oli ka seik, kuidas kõigest sellest teada sain. Tol päeval, kui veinibaaris Time To Wine toimunud sündmusel avaldati konkursi tulemused, viibisin ma grupi sommeljeede ja veinihuvilistega Prantsusmaal Rhône Oru veinipiirkonnas. Olime parajasti Châteauneuf-du-Pape ikoonmõisas Domaine du Vieux Télégraphe toimuval degustatsioonil. Just oli pokaalidesse valatud nende lipulaev „La Crau“ ja lausa 1993 aastakäigust, kui helises mu telefon ja mu hea sõber (muuseas, nagu selgus just sama konkursi rahva lemmiku laureaadi tiitli võitnud) Kristel Voltenberg ütles, et istu nüüd maha –  ESA presidendil Kristjan Markii’l on Sulle miskit öelda. Ja siis Kristjan luges mulle selle info ette. Oli ütlemata ülev tunne, kogu mu reisiseltskond õnnitles mind ja 1993 aasta Châteauneuf-du-Pape oli suurepärane neste tähistamaks seda suurt edu. Kindlasti paigutub see tore auhind minu seni suht lühikese sommeljee-teekonna tähtsaimate verstapostide hulka, samale pulgale 2012 aastal saadud ESE-kooli sommeljeediplomiga ning 2012 ja 13 aastate Eesti Parima Sommeljee võistluste finaalikohtadega. Olen uhke, et saan olla üks, meie seni tähelepanuväärseima veinikultuuri propageerija ja veinikirjutaja Kalev Kesküla, mantlipärijatest ja tema pärandi jätkajatest!

Teise koha võitis Kristina Remmel artiklite eest “Veinimärkmeid läbi aegade – vaimukast värsireast puuviljasalatini” (KÖÖK #16_2) ja “Lõhnab nagu naabrinaise kaminatuli – metafoor, veinikirjelduse asendamatu abiline” (KÖÖK #19_1). Žürii tunnustas Kristina Remmelit väga hea teema püstituse ja käsitluse eest, ning kirjutamist Kalev Kesküla vaimus.

Kolmandale kohale tuli Ketri Leis artikliga “Parim õppimise viis on võistlemine” (Edasi.org), mis heidab vahetu ja siira pilgu sommeljeede võistluste eripäradesse.

Sel aastal anti esmakordselt välja ka publiku hääletuse eripreemia. Enim hääli sai Kristel Voltenbergi artikkel “Šampanjast, millega Tartus rahulepingu sõlmimist tähistati” (Mulligalerist.blogspot.com).

Žüriisse kuulusid Liina Kesküla, Karl Martin Sinijärv, Heidi Vihma, Ketri Leis ja Kristjan Markii.

Ajakirjanik, luuletaja ja kirjanik Kalev Kesküla võttis eestlaste veinialase harimise enda südameasjaks. Kalevi veinijuhid ja –artiklid olid talle omaselt põhjalikud ja harivad. Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon annab Kalev Kesküla nimelist parima veinikirjutise preemiat välja juba viiendat korda. Eelmistel aastatel on auhinna võitnud Arne Pajula, Siiri Kirikal, Sakarias Leppik, Kristjan Markii ja Kristjan Ots.

Parima veinikirjutise preemia on alati 12 pudelit selle aasta Eesti parima sommeljee valitud veini ja diplom. Seekord valis veinid välja sommeljee Ketri Leis veinibaarist Pazzo.

  • Gramona Argent Rosé Brut Nature Gran Reserva 2013, Penedés, Hispaania (Duoteek OÜ)
  • David Leclapart L’Apotre Blanc de Blancs NV, Champagne, Prantsusmaa (Brillare OÜ)
  • Nikolaihof Steinriesler Trocken Riesling 2004, Wachau, Austria (Album OÜ)
  • Di Meo Vittorio Greco di Tufo 2007, Campania, Itaalia (Grappolo OÜ)
  • Domaine Guilliume Vrignaud Chablis 1er Cru “Fourchaume” Vieilles Vignes 2012, Chablis, Prantsusmaa (Album OÜ)
  • Marjan Simcic Selekcija Sauvignon Blanc 2016, Brda, Sloveenia (Veinikelder OÜ)
  • Chateau Lagrange, Saint Julien 2003, Bordeaux, Prantsusmaa (Liviko AS)
  • Castello di Querceto Il Picchio Gran Selezione Chianti Classico DOCG 2013, Toscana, Itaalia (Manipenny OÜ)
  • Claus Preisinger St. Laurent XTRAVAGANZA 2013, Neusiedlersee, Austria (Veinikelder OÜ)
  • Sadie Family Poffader 2014, Swartland, Lõuna-Aafrika (WestCape OÜ)
  • Glekhuri Kisiskhevi Saperavi Qvevri 2016, Teliani, Georgia (Dunker Estonia OÜ)
  • Carpinus Tokaji Aszú 5 pyttonyos Furmint 2013, Tokaj, Ungari (Veinikelder OÜ)

Kes soovib veel artikleid üle lugeda leiab need siit: https://sommeljee.ee/kalev-keskula-nimelisele-auhinna-rahva-lemmik-anna-oma-haal/