Aprillis toimus juba 17. korda Trophée Masi Eesti Parim Sommeljee 2018. Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus ning võitjaks krooniti juba kolmandat aastat järjest Ketri Leis. Ketri tõdes, et endalegi üllatuseks, oli 2018 Trophée Masi võistlus tema neljas Eesti sommeljeede võistlu ning veel suurema üllatusena tuli ka sel korral võit.

 

Ketri kirjeldab ettevalmistusi ja võistluspäeva läbi enda silmade:

Kõige pingelisem aeg on enne võistlusi, mil teoreetiliste teadmiste täiendamine, väljendusoskuse lihvimine ja teenindusolukordade meisterlik lahendamine võtab ära palju ajast. Seda kõik selleks, et saavutada võistlustules häid tulemusi ning olla tipp-vormis just õigel ajahetkel.

Kui käes on võistlushommik, on kindlasti igalühel meist omad rituaalid, kuidas päev algab. Olgu selleks viimase minuti põlle triikimine või vabas õhkkonnas veini kirjeldamine, on ootusärevus suur.

Selle aasta võistlused olid üles ehitatud väga põnevalt. Traditsiooniliselt algab päev teooria testiga, mille puhul on alati tunne, et õigeid vastuseid võib nappida. Küsimused on ikkagist üles ehitatud selleks, et sommeljeesid hoida „tagajalgadel“ ning uurida neilt vastuseid, mille küsimiseni nad ise veel ei ole jõudnud. Testile järgnev veinikirjeldus viib mind juba mugavustsooni, ning enesekindlus veidi taastub. Suureks rõõmuks olen saavutanud koha finaalis.

Peenutsev liiliahõnguline Gloria restoran võõrustab Eestimaa sommeljeesid, ning finaalvõistlus võib alata. Traditsionaalsed ülesanded on põimunud põnevate vimkadega, mis stressiolukorras teevad lahenduskäigu keerulisteks. Samal ajal pakuvad põnevat kaasaelamist kohaletulnud publikule. Serveerimisülesanded sujuvad meil kõigil üsna kenasti. Kõige keerulisemad ülesanded minu jaoks on pildivoor ning kultusveinide müügiülesanne. Maailma veinimajade ja veinimeistrite virr-varris orienteerumine vaid visuaali abil vajab veel kogemust ja treenimist. Samuti kultusveinid, mida teooria õppimise käigus saab korrutatud enda peas kuude kaupa, aastakäigud, mida muudkui üle vaadatud, kuid 1972 Chateau Yquem, mis ilmavalgust näinud ei ole, lavapinges teistest veinidest koheselt ei eristu. Mida kahjuks publik kogeda ei saa, on degusteeritavad joogid. Kui su ees on 4 musta klaasi, milles igas ühes üks tore aniisine aroom, ajab see pea ikka sassi küll. Soovitan kõigil järele proovida!

Tänud kõigile kaasvõistlejatele, treeningpartneritele ja mentoritele, kelle käsi minu eduka võistluskarjääri vormimisel mängus on olnud. Uued väljakutsed, kogemused ning teadmised on olnud võimalik vaid tänu teile.

 

Ketri töötab igapäevaselt veinibaaris Pazzo ning on Eestit esindamas järgmisel aastal toimuvatel maailmameistri-võistlustel Belgias. Novembris viibis Ketri Kanadas toimunud treeningutel tippsommljeedele Somm360.

William Wouters ESA presidendi Kristjan Markii ja Noa peakoka Orm Ojaga

Võistluse peakohtunik A.S.I. Euroopa asepresidendi William Wouters kiitis võistluse korraldust ja Eesti toidukultuuri, lisaks tõdes ta: “Uue generatsiooni sommeljeede tase on hämmastav!”.