Setomaa elu-olu ja toidukultuur on avastamist väärt. Kohalik tooraine ja traditsioonid püsivad selles Eestimaa nurgas au sees ja seto gurmee – hüä süük on oi, kui hea. Augustis tasub kohale sõita ja proovida muuhulgas kiislat ja suulliimi, sõira ja häräpiima.
Kui igapäevaselt saab kohalesõitnu ehedat seto kööki mekkida Tsäimajas ja Taarka Tares siis kostipäiv tõstab esile kodukokad ja külade kaunima paigad. Kodukohvikuid võib siis leida kõige erinevamatest paikadest, taluõuedest tootmishooneteni. Kord aastas toimuv sündmus on kui perenaiste pidu, milleks valmistutakse ühiselt ja suure hoolega juba alates varakevadest.
Kui juba Setomaale sõita, siis soovitame võtta kaasa telk või vaadata välja kodumajutus ja jääda kohe terveks nädalavahetuseks. Laupäeval, 11. augustil ootavad kodukohvikud külastajaid kell 12-20, pühapäev, 12. august on perapütüpäiv ehk järelpidu ja siis võõrustatakse külalisi kell 11-16. Mis ja kus Külavüü Kostipäiväl toimub, loe lähemalt siit.
Veinisõber pakub toidu kõrvale keelekastet Kirsi Talos. Seda renoveeritud talukompleksi Meremäe külas veab muide Veinisõbra perenaine Kaidi, kes jagab oma aega ja külalislahkust nii Tallinnas kui Setomaal. Talukohviku menüü koosneb perenaise vanaema retseptidest, siit leiab seto köögi suured lemmikud: kruubipuder suitsulihahämmätüsega, kahekäe võileib Kirsi talo suitsulihast, suussulav sõir (pärjati 2017. aastal Seto Kuningriigis rahva lemmiku tiitliga), kohupiima plaadikook marjadega ja palju muud maitsvat soolast ja magusat. Toidu- ja joogielamuste kõrvale räägib pererahvas talu taastamisloost ja elust Setomaal, tegevust jätkub ka pere pisematele. Kirsi Talo aeda tasub telkima jääda, sest siin saab nautida ka suitsusauna ja käia ujumas lähedalasuvas järves.
Kirsi Talos toimuvast loe lähemalt siit. |