Trophée Aveleda 2025 Eesti Parim Sommeljee võistlusel saavutas esimese koha Aleksei Pogrebnoi estoranist Noa Chefs Hall, teise koha pälvis Kevin Lilleleht restoranist 180° by Matthias Diether ja kolmanda koha saavutas Federico Grasso restoranist Controvento. Somm-Est Challenge’i esikoha võitis Siim Lümat ning parimate sekka kuulusid ka Maria Israel, Kristiin Mark ja Miina Saak.
Küsisime kõigilt ühed ja samad viis küsimust. Sommeljeede avameelsed vastused on teie ees ning usume, et leiate neist lisaks teadmistele võistluste telgitagustest ka nii mõnegi inspireeriva hetke, rääkimata nippidest tulevatele võistlejatele.
Aleksei Pogrebnoi
Kuidas võistluseks valmistusid?
Valmistumiseks õppisin palju, lugesin uudiseid, tegin flashcarde ja püüdsin iga päev vähemalt kaks tundi õpingutele pühendada. Ühtlasi ootasin, et võistlusel tuleb ka pimedegustatsioon õlle või sakega.
Mis oli võistlusel kõige lihtsam, keerulisem, ootamatum?
Eelvoor oli tõepoolest põnev ja sisaldas mitmeid huvitavaid ülesandeid. Edaspidi peaksin rohkem aega panustama oliiviõli ja kakaosortide tundmaõppimisse. Ootamatuks osutusid erinevate viskide tuvastamine – sain esimest korda proovida Bottle in Bond viskit. Praktilises osas ei olnud midagi ootamatut, kuid tuleb rohkem tähele panna juhiseid, mis sulle antakse (”Listen, Listen, Listen!”). Praktiliseks osaks olin hästi valmistunud.
Kuidas võistlusnärviga toime tulid?
Ausalt-öeldes tundsin laval end veidi ebakindlalt. Pean õppima rääkimise ajal rohkem hingama ja pause tegema. Selle kallal on vaja natuke rohkem tööd teha.
Miks üldse võistelda ehk mida selline võistluskogemus isiklikus plaanis annab? Aga professionaalses?
Võimalik on kiiresti õppida ja luua olulisi tutvusi üle maailma. See avab uksi töötamiseks peaaegu igas riigis. Kõik sõltub vaid oma tahtest.
Mis on järgmised veinialased plaanid?
Ees ootab palju õppimist, sest pean valmistuma maailmameistrivõistlusteks. Kogu fookus läheb sinna, et jõuda vähemalt poolfinaali. Tean, et see on väga raske, vahel tundub isegi võimatu ja ebareaalne. Aga peab unistama, siis ongi võimalik, et unistused täituvad.
Kevin Lilleleht
Kuidas võistluseks valmistusid?
Seekord võistlusteks ei valmistunudki. Igapäevane töö oli ainus ettevalmistus.
Mis oli võistlusel kõige: lihtsam, keerulisem, ootamatum?
1) Pimedegustatsioon oli üpris klassikaline, kuid alati on raske õlle kirjeldamine ning selles õige terminoloogia kasutamine.
2) Erinevate kangete tuvastamine oli väga klassikaline.
3) Teooriatest oli minu senise võistluskogemuse põhjal üks ägedamaid: oli ka väga raskeid küsimusi, kuid samas oli sel praktiline väärtus.
4) Eelvooru praktiline ülesanne oli jällegi väga hea. Kuidas lahendada olukord kiirelt, kui veinipudel on liiga kuum. Ainukese miinusena oli aeg liiga lühike – reaalses olukorras ei saa kolme minuti jooksul 40kraadist pudelit maha jahutada. Aga võistlustel hinnataksegi enamiku praktiliste ülesannete puhul tehnilist sooritust, mitte külalise parima elamuse pakkumist. (Ehk tegelikult ei saa miskit ette heita.)
5) Finaalvoorus on pildivooruga lihtne – kas tead või ei tea.
6) Champagne pimedegust oli väga äge – vanemad aastakäigud annavad võistlejana kogemusele palju juurde.
7) Viskivoor – hea ülesehitus ja line-up. Olen ise suur viskiaustaja, ent laval pidin ikkagi jääma paaril korral piinlikku olukorda.
8) Lava praktiline ülesanne oli mõnusalt kiire ja aktiivne ning mitu ülesannet oli ühte põimitud. Vigaste ja naturaalsete veinide voor mustades klaasides oli paras pähkel. Vahel võib ka ühe piirkonna stiililine omapära olla teise piirkonna viga (Jura/šerri oksüdatiivne noot Burgundia piirkonna veinil). Kindlasti kiidaks ülesande tegijaid. Magnum pudeli dekanteerimisel oli suurimaks komistuskiviks asjaolu, et kõik karahvinid olid minu standardite järgi liiga mustad, et ilma loputamata kasutada. Selle lahendust ketrasin oma peas kuni veinikaardi esitamiseni. Sellele mõeldes jäid klaasid kontrollimata ning ka lauale jõudis huulejälgedega klaas. Siit õppetund – tasub iga komistus selja taha jätta ning edasi liikuda.
Kuidas võistlusnärviga toime tulid?
Üldjoontes päris hästi, kuigi ajasurve tõttu andis pimedegustatsioonil lavanärv tunda.
Miks üldse võistelda ehk mida selline võistluskogemus isiklikus plaanis annab? Aga professionaalses?
Professionaalses võtmes annab kompetentsi ja enesekindlust ükskõik millise restorani uksest sisse astuda ning ettevalmistuseta service ära teha. Isiklikus plaanis on see ääretult individuaalne. Sellel aastal – olles ettevalmistamata – sain enesekindlust ja tagasiside, et eelnevate aastate tehtud töö on andnud tubli baasi konkureerimiseks.
Mis on järgmised veinialased plaanid?
Mulle isiklikult olid need võistlused väga inspireerivad, nii et mõõdukat enesetäiendamist võiks planeerida. Aga enne suurte plaanide tegemist tuleb restorani kõrghooajaga ühele poole saada.
Federico Grasso
Kuidas võistluseks valmistusid?
1x nädalas seltskonnas õpe (riigi/piirkonna kaupa) + iseseisvalt mingit materjali lugenud, Cork Dork rakendus (soovitan).
Mis oli võistlusel kõige lihtsam, keerulisem, ootamatum?
Päeva esimene etapp oli üsna standardne formaat – kahe joogi kirjeldus, viie joogi pimedegustatsioon, teooriatest ning siis erinevate joogi ja kulinaariaga seonduvate sõnade test, mis oli iseenesest väga põnev ning näitas, et palju on veel õppida vaja.
Kuidas võistlusnärviga toime tulid?
Eraldi saalis oma korra ootamine oli kõige hullem. Laval oli isegi üllatavalt hea olla, kohati sisendasin endale, et osalen esimest korda Eesti parima sommeljee võistlusel ning olen siin kogemuse saamise eesmärgil, kaotada pole midagi.
Miks üldse võistelda ehk mida selline võistluskogemus isiklikus plaanis annab? Aga professionaalses?
Enesekindlust, kogemust, häid teadmisi, kontakte, tuttavaid. See kehtib nii isiklikus plaanis kui ka professionaalses kontekstis. Soovitan kõigil vähemalt korra proovida.
Mis on järgmised veinialased plaanid?
Suvel on käed tööd täis, õppimisest teen väikese pausi, kuid proovin alati silmad lahti hoida, et olla kursis veinimaailmas toimuvaga.
Siim Lümat
Kuidas võistluseks valmistusid?
Võistlusteks väga palju aega otseselt valmistada ei olnud, aga olin just teinud juuniorsommeljee eksami. Sotsiaalmeedias jälgin erinevaid veinialaseid lehekülgi ja see aitas ka kaasa.
Mis oli võistlusel kõige lihtsam, keerulisem, ootamatum?
Ootamatu ülesanne oli õlle kirjeldamine; testis oli lihtsamaid ja raskemaid küsimusi; kõige lihtsam oli ühe pudeli vahuveini serveerimine 12 pokaali.
Kuidas võistlusnärviga toime tulid?
Hommikupoole oli üsna närviline olla, aga laval tundsin ennast juba paremini.
Miks üldse võistelda ehk mida selline võistluskogemus isiklikus plaanis annab? Aga professionaalses?
Võistelda tasub juba sellepärast, et harjutada pingetaluvust. Nii on edaspidi kergem eksameid teha. Professionaalses plaanis küsis näiteks juba üks maaletooja kontaktandmeid, et millalgi koostööd teha.
Mis on järgmised veinialased plaanid?
Sügisel plaanin minna kooli sommeljeekursusele ning juulist alates lähen tööle vinoteeki. Võistlustel soovin ka järgmisel aastal osaleda.
Miina Saak
Kuidas võistluseks valmistusid?
Kuna sommeljee lõpueksam oli võrdlemisi hiljuti, siis jäin lootma nendele teadmistele. Midagi liiga uuenduslikku ette näidata ei ole – vanad head flashcardid.
Mis oli võistlusel kõige lihtsam, keerulisem, ootamatum?
Kõige ootamatum pähkel oli kindlasti kulinaaria terminite kirjeldamine – sain palju uusi sõnu, mida õppida. Lihtsaim oli vast teooriatest, millesarnaseid on juba eksamiks õppides palju lahendatud.
Kuidas võistlusnärviga toime tulid?
Oli mitmeid olukordi, millele stressivabamas olukorras oleks vastust teadnud, aga laval või kohtunike ees kiilus mõte kinni – ilmselt loomulik osa võistlustest. Samas oli päev üldiselt siiski pigem meeldiv.
Miks üldse võistelda ehk mida selline võistluskogemus isiklikus plaanis annab? Aga professionaalses?
Isiklikus plaanis aitab võistlemine kindlasti paremini üleüldiselt stressiolukordadega toime tulla, lisaks on võistluspäev hea võimalus argiellu särtsu lisada. Professionaalselt on kõige suurem areng võib-olla suhetes – võistlustel kohtud paljude sama ala inimestega ning pikk võistluspäev on hea võimalus rohkem suhelda. Väikeses Eestis ei või iial teada, millal sellised ühenduslülid oluliseks muutuvad.
Mis on järgmised veinialased plaanid?
Olen hetkel töömeeskonnaga Rheinhessenis Dexheimeri veinimajas külas – on väga arendav õpitud teooriat praktikas näha. See on justkui auhinna- ja lõpureis kooli lõpetamise ning võistluste puhul. Tuleviku osas on plaanid veel lahtised, aga ei saa salata – meie tiimis on sommeljeesid mitmeid ja mööda veiniaedu kolades on ikka jutuks tulnud, et ehk peaks ikkagi oma õppegrupi jälle käima tõmbama… Eks näis!
Maria Israel
Kuidas võistluseks valmistusid?
Häbi, aga seekord mul ei olnudki võimalust korralikult valmistuda. Erinevatel põhjustel jäi ettevalmistusaeg väga napiks ning see mõjutas kindlasti ka üldist enesetunnet ja tulemusi võistlusel. Muidu olen kooli võistlusteks kirjeldanud jooke valjusti iseendale ja teinud häälesalvestusi, aga seekord selleni lihtsalt ei jõudnud. See kogemus tuletas väga selgelt meelde, kui oluline on teadlik ettevalmistus – mitte ainult teadmiste mõttes, vaid ka vaimselt.
Mis oli võistlusel kõige lihtsam, keerulisem, ootamatum?
Kõigepealt tuli kahe joogi organoleptiline kirjeldus, mis oleks pidanud olema inglise keeles – see jäi eelnevalt mainimata ning stressiolukorras ei tulnud ka endal see mõte pähe. Siis kangete jookide identifitseerimine. Kuna avastasin eelneva vea keelevalikul, kaotasin keskendumise ja see osa jäi peaaegu tegemata. Test ei olnud tegelikult raske ja kui oleksin valmistunud, oleksin kindlasti hästi hakkama saanud. Võib öelda, et see oli kõige lihtsam osa.
Kõige keerulisem oli kindlasti terminite defineerimine, kus ligi 90% mõistetest olid mulle täiesti tundmatud. Kõige huvitavam ja meeldivam oli kindlasti praktiline osa – see andis hea võimaluse iseennast analüüsida ja kogemust kõrvalt hinnata.
Fotografiskas toimusid ka erinevad ülesanded, aga selleks hetkeks tundsin, et olin juba alla andnud ega saanud enam endast kõike anda.
Kuidas võistlusnärviga toime tulid?
Ei saanudki hästi toime seekord.
Miks üldse võistelda ehk mida selline võistluskogemus isiklikus plaanis annab? Aga professionaalses?
Algselt panin ennast kirja eelkõige eelmise võistluskogemuse tõttu. See oli väga motiveeriv ja andis tugeva emotsionaalse laengu ja innustas ennast taas proovile panema. Professionaalses mõttes võib selline võistlus anda juurde enesekindlust, oskusi pingelises olukorras ning loob uusi kontakte teiste valdkonna inimestega.
Üldiselt soovitaksin osalemist kindlasti neile, kel on olemas õige mõtteviis – tahe ennast proovile panna, uudishimu ja valmisolek korralikult valmistuda. Just ettevalmistus ja vaimne häälestatus määravad, kui palju sa kogemusest kaasa saad. Minul seekord need aspektid ei klappinud ja sellepärast oli ka kogemus varasemast üsna erinev.
Mis on järgmised veinialased plaanid?
Pärast mitut järjestikust aastat intensiivset õppimist ja enesearendust tunnen, et soovin nüüd võtta veidi rahulikumalt. Sel aastal tahaksin võimalusel töötada mõnes veinimajas – näha ja kogeda rohkem oma silmade ja kätega, vahetult ja praktiliselt. Hiljem on plaanis keskenduda veidi rohkem tööle ja kodule, et leida tasakaalu ja taastada energia. Täiesti joogimaailmast eemal olla siiski ei plaani – see valdkond jääb minu jaoks endiselt oluliseks ja inspireerivaks.
Kristiin Mark
Kuidas võistluseks valmistusid?
Võistluseks valmistusin konspekti läbi lugedes ning mälukaarte kasutades. Kodus õppides hajus tähelepanu tihti, mistõttu pidin keskkonda vahetama ja õppima kohvikus. Ka seal tekkis keskendumisega raskusi – alateadlikult haarasin pidevalt telefoni järele ning kadusin sotsiaalmeediasse või mõnda muusse kõrvaltegevusse. Selle vältimiseks pidin telefoni kas välja lülitama või selle enda eest ära peitma.
Mis oli võistlusel kõige: lihtsam, keerulisem, ootamatum?
Hommik algas kahe joogi kirjelduse ning kange alkoholi degusteerimisega. Minu komistuskiviks kipub olema kange alkohol, sest ma ei kipu igapäevaselt sellega nii palju kokku puutuma. Seekordki oli see minu jaoks paras pähkel. Järgnes teoreetiline osa, kus teises osas tekkis kerge meeleheide, kui enamiku küsitud sõna definitsioonid olid tundmatud. Päeva esimese osa lõpus oli veel praktiline ülesanne, kus pidi serveerima kolmesele laudkonnale ühe pokaali valget ja pudeli punast kolme minutiga. Kõrge närvipinge all ei pannud ma isegi tähele, et üks pudelitest oli täiesti soe, kui mitte kuum. Isegi, kui praktiline ülesanne ei õnnestunud kõige paremini, sain üsna kiiresti aru, miks see nii läks. Kõige enam peljatud osa, laval teistega koos võistlemine, osutus päeva lihtsaimaks. Küsimused ei olnud midagi enneolematut ning olime kõik samas paadis.
Kuidas võistlusnärviga toime tulid?
Olen lapsest saati erinevatel aladel võistelnud ning kerge võistlusnärv on mulle tuttav ning lausa meeldiv. Eksamilaadsetel võistlustel ei ole ma siiski varem osalenud ja see andis end ka tunda.
Miks üldse võistelda ehk mida selline võistluskogemus isiklikus plaanis annab? Aga professionaalses?
Võistlus andis hea ülevaate sellest, mida tuleb veel kindlasti õppida. Isiklikus plaanis kasvatab kogemus iseloomu ja distsipliini, professionaalses plaanis pakub aga väärtuslikke kogemusi ja uusi teadmisi.
Mis on järgmised veinialased plaanid?
Kuna sommeljeena restoranis töötamine on minu jaoks uus kogemus, siis keskendun esmalt just sellele väljakutsele. Aasta lõpus, enne uue aasta algust, teen uue plaani ja siis selgub ka täpsemalt, kas osalen mõnel võistlusel ka lähitulevikus.