Teisipäeva, 10. juuni õhtul toimus Fotografiska Tallinn saalis pingeline võistlus Trophée Aveleda Eesti Parim Sommeljee 2025, kus tiitli võitis Aleksei Pogrebnoi, kes sõidab Eestit esindama 2026. aastal toimuvatele ASI World’s Best Sommelier võistlustele Portugali. Aleksei pakub sõbralikku konkurentsi ja tuge Mikk Parrele, kes kindlustas oma koha nimetatud võistlusele, kui võitis 2024. aastal Serbias ASI The Best Sommelier of Europe, Africa and Middle-East tiitli.
Lisaks Eesti Parima Sommeljee võistlusele toimus ka eraldi võistlus nimega Somm-Est Challenge, mis on mõeldud noortele ja alles karjääri alustavatele sommeljeedele, kellele see annab esimesi võistlemise kogemusi. Sellel aastal võitis parima noore sommeljee tiitli Siim Lümat restoranist Radio.
Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus juba 23. korda. Seekord oli võistlustules kokku 12 sommeljeed ning kodumaistele kandidaatidele lisasid konkurentsi külalisvõistlejad, kes tulid seekord Poolast, Lätist ja Leedust.
Trophée Aveleda 2025 Eesti Parim Sommeljee pingelistes finaalides võistlesid tiitli nimel Aleksei Pogrebnoi restoranist Noa Chefs Hall, Kevin Lilleleht restoranist 180° by Matthias Diether ja Federico Grasso restoranist Controvento. Rahvusvahelist konkurentsi lisas külalisvõistlejate seast parima tulemuse saavutanud poolakas Jan Knaber.
Lõppvoorude tulemusena saavutas Kevin Lilleleht teise ja Federico Grasso kolmanda koha ning võistluste võitis Aleksei Pogrebnoi.
Esikolmikut ootab auhinnareis Portugali, külastama Aveleda veinimaja Portugalis, Vinho Verde piirkonnas.
Võistluste esimeses voorus pidid kõik osavõtjad ära tundma ja kirjeldama pimedegustatsioonil klaasi punast veini ja õlut. Seejärel pidid nad tuvastama viis erinevat kanget- või kangendatud jooki, millele järgnes kogu veini- ja joogimaailma hõlmav kirjalik test. Peale väikest pausi tuli võistlejatel lahendada maailma kulinaariale ja jookidele keskendunud test ning pingelises olukorras leida lahendus, kuidas serveerida kohtunikele klaas valget veini ja liiga soojal temperatuuril olnud pudel punast veini 3 minuti jooksul. Ülesanded tuli lahendada inglise keeles.
Finaalis tuli kõigepealt läbida pildi- ja maitsmisvoor, kus erinevatelt slaididelt tuli ära tunda mitmeid tuntuid persoone ja veinimaju ning –kohti üle maailma või laval pingelises olukorras kiiruse peale ära tunda, millise veini või muu joogiga on ette pandud klaasis just tegemist. Somm-Est Challenge kandidaatidel kulmineerus finaal vahuveini serveerimisega 12-sse pokaali puhtuse ja täpsuse peale, mille tulemusena selgus võitja Siim Lümat restoranist Radio, teise koha saavutas Kristiin Mark Siigur restoranide grupist ning kolmandale koha saavutas Miina Saak Fotografiska Tallinn restoranist.
Trophée Aveleda 2025 Eesti Parim Sommeljee finalistidel jätkusid võistlused individuaalsete voorudega, kus kolme minutiga tuli kontrollida oma töösektsiooni valmisolekut teeninduseks, tuvastades puuduvaid töövahendeid, riknenud veine, puhastamata pokaale ja muid võimalikke puudusi. Sellele järgnes pudeli Aveleda vahuveini serveerimine külalistele, mille ajal soovis üks külalistest teada, milliseid kokteile võistleja saaks valmistada laval olevatest toodetest. Sellele järgnes raske pimedegustatsioon, kus mustadesse läbipaistmatusse pokaalidesse oli serveeritud 5 veini, millest osadel oli väga eristuv valmistustehnika ja osadel tunnused võimalikule veale või muule puudusele. Võistleja ülesanne oli tuvastada kolm veini, mida ta ei soovitaks osta ja seda põhjendada ning tuvastada kaks veini, millel vigasid ei ole ja mis võiksid sobida veinikaardi valikkusse. Individuaalne finaal kulmineerus Magnum suuruses pudeli Quinta Vale D. Maria Vinhas Velhas unikaalse, üle 40 erinevat viinamarjasoti sisaldava punase veini serveerimisega, mille käigus tuli vein dekanteerida ja serveerida neljale külalisele. Veini serveerimisega samal ajal esitati võistlejale nimekiri 8-st maailmakuulsast veinist ja lisaülesandena pidi ta tuvastama nimekirjast neli veini, mis olid märgitud vale aastakäigu, tootja või piirkonnaga.
Tänavuse võistluse toetajateks olid Anora Estonia OÜ koos Portugalis üheks parimaks tunnustatud Aveleda veinimajaga Vinho Verde piirkonnast. Meeldivat õhustikku lisas sündmusele veel Portugali Suursaatkonna toetatud Fado muusika kontsert Mr. Álvaro Alexandre Caeiro Batista esituses ning seda täiendas Fotografiska Tallinn restorani kokkade Portugalist inspireeritud õhtusöök koos Aveleda veinimaja veinidega.
Võistlusi toetasid veel Metropol SPA hotell, mis võõrustas kaugemalt saabunud külalisi, La Sommelier ja Greentek maailmatasemel veinikappide ning Svensky Kaubanduse AS San Pellegrino / Acqua Panna vee ja karastusjookidega. Võistluse otseülekande ja salvestuse eest hoolitses Fotografiska Tallinn professionaalne meeskond.
Pildigalerii fotograaf Lauri Laan poolt.
Võistluse finaal: