Autor Maria Israel

 

Cava on kuulus Hispaania päritoluga vahuvein, mis on mullimaailmas olnud päris pikalt ja võistelnud konkurentidega nagu Prosecco ja šampanja. Küsimus “To cava or not to cava?” paneb mõtlema cava kvaliteedile, päritolule ja ajaloole, aga ka viimaste aastate suurtele muutustele, mis on mõjutanud selle mainet ja kvaliteedimääratlust turul. Selles essees süvenen cava rikkaliku ajaloo, piirkonna ja pärandi uurimisele ning väljakutsetele, mis cavaga seotud on. 

 

Cava ajalugu

Kunagi oli Penedès punase veini piirkond, kuid sellele tegi lõpu phylloxera. Pärast phylloxera kohutavat laastamistööd otsustati punaste viinamarjade asemele panna kasvama valged, mis, nagu selgus, sobivad suurepäraselt vahuveini valmistamiseks.

19. sajandi lõpus saigi nõnda alguse cava, mis kandis tol ajal Hispaanias nime Xampane. Nime, mille all seda vahuveini täna tunneme, sai ta 1970ndatel aastatel Prantsusmaa survel. Xampane sarnanes liialt Champagne’ga. Oma uue nime, cava, sai vein koobaste järgi, kus seda laagerdati. Muidugi ei sündinud vein iseenesest, selle taga on konkreetne inimene. Josep Raventós valmistas esimese sellise vahuveini, kasutades Prantsusmaal omandatud champenoise’ meetodit, mida tunneme tänapäeval ka traditsioonilise meetodina. Rohkem kui sajand hiljem, 1986. aastal, sai Cava D.O. (Denominación de Origen) märgise tänu oma väljapaistvale kvaliteedile. Kuna vein oli odavam kui šampanja ning kõrge kvaliteediga, hakkas cava kiiresti populaarsust koguma.

Penedès on tänu päikeselisele kliimale ja Vahemere mõjule olnud ajalooliselt suurepärane koht veiniviinamarjade kasvatamiseks. Tänapäeval saab cavat valmistada lisaks Penedèsele ka mitmes teises Hispaania piirkonnas. Selline otsus tuleneb suuresti soovist suurendada kvantiteeti. Penedése kõrval on cava valmistamiseks lubatud piirkonnad Aragon, Castilla-La Mancha, Extremadura, Valencia ja Rioja.

 

Uued arengud

Conca del Riu Anoia nimi viitab ühele olulisemale cavaga seotud lahkulöömisele. Selle algatajaks oli 2012. aastal Pepe Raventos, kes ei olnud rahul Cava D.O. kvaliteedireeglitega. Niisiis astus ta apellatsioonist välja, et luua uus klassifikatsioon kõrgetasemelistele kvaliteetvahuveinidele, mis keskenduks terroir’ põhilistele omadustele. Conca del Riu Anoia veine valmistatakse ainult Penedèse piirkonnas kasvatatud viinamarjadest. Rõhk on mahepõllundusel ja hoolikal veinivalmistamisel.

Selle kategooria veine saab valmistada ainult kolmest kohalikust sordist: Macabeu, Xarel·lo ja Parellada. Raventos i Blanc veiniaiad on 100% biodünaamilised ja veine valmistatakse ainult nende enda kasvatatud viinamarjadest. Veinid on alati aastakäiguga ja laagerdatud tammevaadis vähemalt 18 kuud.

D.O. Penedès, loodud 2013. aastal, ühendab endas traditsioonilise ja kohaliku. Seal ei valmistata ainult cavat, kuid hetkel keskendun sellele. D.O. Penedès Cava lubab kasutada ka tuntud rahvusvahelisi sorte nagu Chardonnay ja Pinot Noir. Mahetoodang on populaarne ja tervitatav, kuid ei ole kohustuslik. Minimaalne laagerdumise aeg üheksa kuud tammevaadis ning veini valmistada saab ka teistes lubatud piirkondades nagu Anoia, Alt Camp, Baix Llobregat ja Tarragonès.

  1. aastal loodud Classic Penedèsi nime all toodetakse kvaliteetseid vahuveine täielikult mahedalt ning ainult Penedèses. Laagerdamine on vähemalt 18 kuud ja see annab veinile automaatselt Reserva staatuse. Tegelikult hoitakse seda tihti kauem, mõnikord isegi kauem kui 30 kuud.
  2. aastal loodi Cava Paraje Calificado, mille eesmärgiks on anda võimalus särava ja väljapaistva kvaliteediga cava valmistamiseks Penedèse ajaloolistele veinimajadele, kes on põlvkondade jooksul hoidnud oma eripärast terroir’d ja mikrokliimat. Eriline väärtus on just terroir’l, kuna D.O. Cava apellatsioon ei ole ühele konkreetsele piirkonnale kinnistatud. “Paraje” tähendab omakorda põhiregiooni, seega peab olema määratud konkreetne veiniaed, kus on lubatud selles kategoorias kvaliteetvahuveini valmistada. Hetkel Cava Paraje valmistamine lubatud kuuel veinimajal: Alta Alella, Can Sala, Codorniu, Pere Ventura, Juvé & Camps ja Vins El Cep.

Cava Paraje Calificado puhul on veiniaia minimaalne vanus kümme aastat; maksimaalne saagikus on 8000 kg hektari kohta; tegemist on ainult käsitsikorjega ja tootmine peab toimuma samas veinimajas. Laagerdamine on minimaalselt 36 kuud.

2019. aastal otsustasid üheksa veinimaja D.O.-st lahkuda ja tegutseda edaspidi Corpinnat’ nime all, mis ladina keeles tähendab Penedèse südant. Veinimajade ühel ja samal päeval lahkumine tekitas suure skandaali.

Corpinnat’d saab valmistada ainult Penedèses ning viinamarjad ei tohi olla sisse ostetud. Corpinnat’ jaoks kasutatavad viinamarjad peavad pärinema jätkusuutlikest, mahepõllumajanduslikest või biodünaamilistest viinamarjaistandustest ja ainult traditsiooniliselt regioonis kasvatavatest sortidest, eranditeks Pinot Noir ja Chardonnay. Minimaalne küpsemisaeg on 18 kuud tammevaadis, kuid eelistatud on pikem küpsemisaeg. Enamik Corpinnat’d valmib lisatud suhkruta või väga minimaalse suhkru lisamisel. Enamasti on tegemist Single Estate vahuveiniga, mis tähendab, et kõik marjad tulevad ühest veinimajast ja tihti ka ühest veiniaiast.

Segadust tekitavas teemas paremini orienteerumiseks olen koostanud järgneva tabeli:

 

Kriteerium Cava DO Classic Penedes Cava Paraje Calificado Conca del Riu Anoia Corpinnat
Geograafiline piirang Penedes DO ja teised lubatud DO Ainult Penedes Konkreetne paraje (üks veiniaed) Penedèsi alampiirkond Conca del Riu Anoia Ainult Penedes
Viinamarjade kasvatamine Võivad pärineda erinevatelt tootjatelt Üks veinimaja või koopereeruv ühistu Konkreetne veinimaja focusega kvaliteetsem ale veiniajale Üks veinimaja Mahedad, biodünaamilis ed või jätkusuutlikud veiniajad ja üks veinimaja
Arendamine ja tootmis meetod Traditsioonil ine meetod ja arendamine vähemalt 9 kuud Traditsioonilin e meetod ja arendamine vähemalt 15 kuud Traditsioonili ne meetod ja minimaalne arendamine 36 kuud Traditsiooniline meetod ja arendamine vähemalt 18 kuud Traditsioonilin e meetod ja vähemalt 18 kuud,

enamasti kauem

Lubatud magususe tase Brut Nature, Extra Brut, Brut, Extra Seco,Seco, Dulce Brut Nature, Extra Brut, Brut Brut Nature, Extra Brut Brut Nature, Extra Brut Brut Nature, Extra Brut (minimaalne dosage)
Lubatud viinamarjasordid Xarel·lo, Macabeo, Parellada, Chardonna y, Pinot Noir, jne Xarel·lo, Macabeo, Parellada,Ch ardonnay, Pinot Noir Enamasti ainult kohalikud viinamarjaso rdid nagu Xarel·lo, Macabeo, Parellada, ja harva

rahvusvaheli sed

Ainult kohalikud sordid nagu Xarel·lo, Macabeo, Parellada, jne Enamasti kohalikud viinamarjasor did nagu Xarel·lo, Macabeo, Parellada, ja rahvusvahelis ed nagu Chardonnay ja Pinot Noir
Jätkusuutlikkus Ei ole kohustuslik Mahe toodang Ei ole kohustuslik 100%

biodüünamiline

Mahe toodang
Korje Enamasti masinaga ja harva

käsitsi

Enamasti käsitsi Käsitsi Käsitsi Käsitsi

 

Mida arvavad osapooled?

Mõned inimesed leiavad, et olukord on eksitav ja segadust tekitav, samas on ka neid, kes arvavad, et tulevikus võiksid Classic Penedès ja Corpinnat koostööd teha. Mõned hinnatud tootjad ei plaani Cava D.O.-st lahkuda, sest leivad, et konkurents suuremate ja väiksemate tootjate vahel on nende brändi jaoks kasulik.

“Miks? Ma armastan cavat,” on öelnud Mata i Coloma esindaja Pere Mata. “Inimesed ütlevad, et Freixenet ja Codorníu on odavad ja annavad cavale halva maine. Ma ei usu, et see tingimata nii on. Tänu neile teavad kõik, mis on cava. Need firmad võimaldavad mul turule minna ja öelda: “Minu oma on parem ja natuke kallim.””

 

Kuidas poes veini valida?

Veini valimine ei ole ainult maitse küsimus. Teadlik valik sõltub mitmest aspektist. Cava pakub laia valikut erinevaid kvaliteeditasemeid, mille seas leidub midagi igale eelistusele. Etiketti tasub sestap alati lugeda. Aga mida sellelt otsida?

  • Eri kategooriad ja kvaliteeditasemed: Mina otsiksin midagi erilisemat ja pööraksin tähelepanu Hispaania vahuveini kõrgetasemelistele kategooriatele nagu Cava Paraje Calificado või Conca del Riu Anoia.
  • Laagerdumise aeg ja viinamarjasordid: Etikett annab sageli infot ka veini laagerdumise kohta. Pikem laagerdamine toob välja veini keerukuse ja täidluse (nt Gran Reserva). Samuti on etiketil tavaliselt kirjas, milliseid viinamarjasorte on kasutatud – traditsioonilised sordid nagu Xarel·lo, Macabeu ja Parellada annavad cavale värske ja puuviljase maitse, samas kui Chardonnay ja Pinot Noir võivad lisada veinile elegantsi ja keerukust.
  • Single Estate ja tootja nimi: Hea, kui etiketil on viide Single Estate’ile või konkreetse tootja nimele. See tähendab, et kõik viinamarjad on pärit ühest veinimajast või piirkonnast. Samuti tasub tähele panna, kui etiketil on märgitud, et viinamarjad on kasvatatud Penedèses.
  • Jätkusuutlikkus ja sertifikaadid: Kui tootmisprotsess järgib keskkonnasõbralikke või jätkusuutlikke põhimõtteid, siis võib etiketilt leida märke nagu mahe või biodünaamiline.
  • Lisaks loebmõistagi  isiklik maitse-eelistus ja veini soetamise eesmärk. 

Kui jälgida eelnevat loetelu, saab poeriiulilt valimine olla teadlik valik, mis toob kaasa meeldiva kogemuse.

 

Kokkuvõte

Cava D.O. on kommertsiaalselt atraktiivne ja turul hästi tuntud nimi, ent teadlik tarbija hindab pigem kvaliteeti ja autentsust, mida pakuvad näiteks Corpinnat ja Cava Paraje Calificado. Väikesed tootjad, kes on Cava D.O.-st lahkunud, teevad seda emotsioonidest kantuna, et kaitsta veini päritolu ja maitset ja pakkuda tõelist kvaliteeti. Uus ja keerulisem jaotus võib sellegipoolest lihtsalt tuttavat brändi otsivas tavatarbijas segadust tekitada.

Mina arvan, et tegemist on tasakaalu otsimisega kaubandusliku edukuse ja kvaliteedi vahel, kus väikeste tootjate kirg ja pühendumus võivad pakkuda suuremat väärtust teadlikumale tarbijale. Sellise tasakaalu loomine võib kesta aastaid, kuid mina usun nende edusse. Olen enda arvates teadlik tarbija ja nii tunnen vastutust veinituru toetamisel ja jätkusuutlikkuse edendamisel.

 

Kasutatud allikad:

https://www.wineenthusiast.com/culture/wine/cava-corpinnat/

https://www.guildsomm.com/public_content/features/articles/b/jessica-dupuy/posts/cava-renaissance

https://www.cava.wine/en/categories-types/cava-de-paraje-calificado/

https://www.spanishwinelover.com/learn-360-corpinnat-leaves-do-cava-what-comes-next

https://www.raventos.com/concariveranoia

https://www.corpinnat.com/images/arxius/DOSSIER_ENGLISH.pdf