Soovitused sügisesse Aasta Veini konkursi parimate palade seast

Aasta Veini konkurss aitab veinisõpradel leida veinivalikust üles paremad palad. Sedapuhku
palus Pudelipost aga kohtunikelt selle valiku põhjal välja tuua veel kolm soovitust sügisesse.
Kõiki Aasta Veini auhinnatud veine näete leheküljel https://aastavein.ee/.

 

Mikk Parre veinisoovitused

 

 

Altemasi Brut Rose, Trento DOC, Itaalia

Kooliaja algusega käib alati kaasas tähistamine ning et sügise tulekuga suvi veel meelest ei läheks,
siis üks väärikas roosa vahuvein võiks aasta viimaste soojade päevade juurde sobida igal juhul.
Altemasi Trentdoc rose on elegantne näide piirkonna vahuveinidest, siidiselt kreemine, särtsakalt
mineraalne ning ümaralt puuviljane vahuvein, mis kindlasti sügisesse värvi juurde lisab.

 

Bénédicte et Stéphane Tissot Rose Massale Chardonnay, Jura, Prantsusmaa

Vaevalt, et meil sügisese toidumaastikuga midagi rohkem seostub kui rikkalik seeneaeg. Tissot Rose
Massale Chardonnay on täpselt see lopsakas ja kreemine vein, mis ühe korraliku sügisese
seenekastme või -piruka tõeliselt luksuslikuks muudab. Vein on kompleksne ja mitmekülgne,
kergelt oksüdatiivse stiiliga rikkalikult kreemine, samas hea värskusega ning mineraalse alatooniga.
See teeb temast suurepärase toiduveini.

 

 

Les Collines Du Bourdic ‘La Rabassière’ Duché D’Uzès, Rhone, Prantsusmaa

Kuigi sooviksime hoida kinni suvest ja soojadest ilmadest, on paratamatu, et sügisega kaasnevad
jahedad ja vihmased ilmad ning just selliseks puhuks on vaja mõnusalt soojendavat veini, mis tooks
meile soojust ning meelerahu. Les Collines Du Bourdic ‘La Rabassière’ on pehme tekstuuriga,
lopsakalt marjase kehandiga ning soojendavalt vürtsika järelmaitsega, mis jääb pikaks püsima. Kõik
see teeb temast mõnusa vihmase ilma veini, mida tulevaste talviste reisiplaanide tegemise kõrval
esimese kaminatule ees nautida.

 

Aleksei Pogrebnoi veinisoovitused

 

Newton Johnson Chardonnay Family Vineyard 2020, Lõuna-Aafrika Vabariik (West Cape OÜ)

Newton Johnson Chardonnay on valge vein, mis pärineb Lõuna-Aafrika Vabariigist, Walker bay
piirkonnast, mis on tuntud oma jahedama kliima ja lubjakivirikka pinnase poolest. See annab
veinidele erilise värskuse ja mineraalsuse. Gordon ja Nadia Newton Johnson moodustavad

abielupaarina kirgliku veinivalmistamise tiimi, kellel on kokku üle 30 aasta kogemust. Kasvades
üles mõne Kaplinna juhtiva veinitootja perekonnasõprade ringis, oli Gordon pidevas kokkupuutes
veinikultuuriga, ent hakkas seda sügavamalt uurima alles pärast ülikooli lõpetamist.
Newton Johnson Chardonnay on valmistatud 100% Chardonnay viinamarjadest. See on heleda
õlgkollase värvusega ning sellel on intensiivne aroom, kus on tunda tsitrusvilju, pirne, vaniljet ja
pähkleid. Täidlase kehaga ja komplekssel veinil on tasakaalustatud happesus ja rikkalik tekstuur.
Vananemine tammevaatides lisab veini lõppmaitsesse maitsenüansse nagu röstitud pähklid ja
vanilje.

 

 

Giro Ribot Cava, Hispaania (AbeStock AS/Veinisõber)

 

Giro Ribot Cava Ab Origens Brut on vahuvein Hispaaniast, mis on valmistatud traditsioonilisel
meetodil. Giró Riboti perekonna juured on sügavalt põimunud Penedèsi piirkonnaga mitme
põlvkonna vältel. Kandes endas piirkonna rikkalikku veini pärandit, on nad olnud kirevateks
veinikasvatajateks, uhkeks veinide, cava ning kange alkoholi tootjateks . Viimase sajandi jooksul on
Giró Ribot perekond pühendunult püüelnud cava tootmise täiuslikkuse poole, muutes oma
sajandivanuse destilleerimistehase kroonijuveeliks ning veinimõisa lipulaevaks. See lugu räägib
kahe perekonna – katalaani ja prantsuse – sõprusest ja nende juurte ühtsusest, mis on loonud
imelise sümfoonia kahe kultuuri parimatest omadustest. Sellest sõprusest on saanud alus, mis on
süvendanud perekondade sidemeid ning rikastanud nende loomingulist koostööd. Maitselt on Giro
Ribot Cava Ab Origens Brut kuiv ja happeline, kuid samas värske ja puuviljane. Maitsetest võib välja
tuua rohelise õuna, sidrunikoore, greibi, pirni ja mandli noote. Järelmaitse on pikk ja värskendav.

 

 

Crystallum Cuvee Cinema, Lõuna-Aafrika Vabariik (West Cape OÜ)

 

Crystallum Cuvée Cinéma Pinot Noir on kõrgekvaliteediline punane vein, mis pärineb Lõuna-
Aafrika Vabariigist, Walker Bay piirkonnast, mis on tuntud oma jahedama kliima ja lubjakivirikka
pinnase poolest, mis annab veinidele erilise värskuse ja mineraalsuse. Crystallum veinimaja
asutajad Andrew ja Peter-Allan Finlayson on tuntud oma pühendumise poolest kõrgekvaliteediliste
Pinot Noir’ veinide valmistamisel.
Crystallum Cuvée Cinéma Pinot Noir on nende üks kõige ihaldatumaid veine, mis on saanud nime
vanade Pinot Noir’ viinapuude järgi, mis kasvavad väikeses viinamarjaaias nimega Shaw’s
Mountain. Crystallum Cuvée Cinéma Pinot Noir on valmistatud 100% Pinot Noir viinamarjadest.
See vein on punase värvusega, millel on intensiivne aroom, kus on tunda tumedaid marju,
vürtsikaid noote ja tammevaatide poolt lisatud vaniljet ja röstitud pähkleid. Maitse on täidlase
kehaga, rikkalik ja keerukas ja selles on tunda tumedate marjade, pipra ja tammevaatide poolt
lisatud vanillinoote. Veinil on ümarad ja pehmed tanniinid ning hea happesus, mis tagab
tasakaalustatud struktuuri.

 

 

Ketri Leisi veinisoovitused

Septembri esimesteks päevadeks lubab ilusat, päikesepaistelist, pea veerandsajakraadist sooja ilma,
niisiis on paslik mõelda millegi erksa ja värske peale. Iga sündmus väärib kaunist, elegantset ning
kihisevat veini. Selge pea sõbrad ei pea aga veinielamusest ilma jääma. Turul on üha enam leida
põnevaid ning „veiniseid“ alkoholivabu alternatiive. Sobiv valik pidulauale võiks nende seas olla                                                                                             Vinada, Crispy Chardonnay 0%, 100% elamust, 0% alkoholi.

 

 

Traditsioonilise meetodi austajale ei ole ilmselt võõras Crémant kategooria, mille kaheksast
Prantsuse apellatsioonist leiab just Burgundia piirkonnast mõnusalt kreemiseid veine, mille
täidlaseid ja pähkliseid maitsenüansse tasakaalustavad tsitruseliselt värsked ning mineraalselt
soolakad alatoonid. Bailly Lapierre, Crémant de Bourgogne, Extra Brut NV on 100% Pinot Noir
viinamarjast valminud vahuvein, mis küpseb mõnusalt täidlaseks pea pooleteise aasta jooksul maa-
alustes keldrites ning pakub pidupäeval igati väärilist maitsenaudingut.

Eestlaste pidupäeva söögilaud on meile ainuomane. Siin triumfeerivad parajalt soolakad ja rasvased
maitseelamused. Neid kipuvad täiendama mahlased sügisannid ning üks hea kaaslane veini näol
muudab tuttavlikku taldrikutäie meelaks maitseelamuseks. Broccardo Langhe Arneis 2022 Põhja
Itaaliast,

 

 

maha jahutatult 8 o C juurde ja klaasid kõlagu! Veini ergas mineraalsus koos koduse
välksoolakurgiga muudab mõlemad sätendavalt värskendavaks. Hea hape loob ka klassikalise
kartulisalatiga värskendava elamuse. Või muuda enda kodune pidulaud luksuseks ning täienda veel
viimaseid suvila kasvuhoonest korjatud mahlased päikesesoojad tomatid mõnusa kreemise Burrata
juustuga ning avastad, kui kaunilt veini puuviljasus magusa tomatiga mänglema hakkab.

 

 

 

Karoline Reinholdi veinisoovitused

Sügise tulekuga saabuvad nii restoranide menüüsse kui ka kodulauale kukeseened, puravikud ja
muud seened. Ilmad lähevad külmemaks ja kastmed kreemisemaks. Neid metsaaluseid maitseid
aitab balansseerida volüümikalt küps Semillon Lõuna Aafrika Vabariigist. Naude Old Vines
Semillon 2016

 

 

on pudelis juba paari aastat näinud, sekundaarsed aroomid ja maitsed on arenenud
rohkem maalähedasemaks. TDN(1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphtalene), mis Semilloni puhul välja
lööb, aitaks meil balansseerida ka trühvleid, mida peatselt toitude peale riivima hakatakse, sest
hooaeg on kohe käes.
Kooliaasta algust ei pea alati tähistama Champagne`ga. On ka teisi valikuid. Näiteks Franciacorta
Lombardia piirkonnast Põhja-Itaalias on väga hea alternatiiv. Tenuta Martinelli Saten NV on aga
valikus neile, kellele meeldib röstine blanc de blanc.

 

 

 

Sügisel näeme üha rohkem õunadest ja pirnidest küpsetisi ning ei ole midagi paremat. kui lõpetada
oma õhtu ühe õunakoogi ja Zanto Scheurebe Beerenauslesega 2018 Austriast.

 

Tegemist on dessertveiniga, mille marjad on korjatud väärishallitusega, mis annab antud veinile magususe.
Scheurebe(rieslingu ja bukettraube ristand) Beerenauslese on maitsepomm, mida kannab väga
peen happesus, mis aitab meil balanseerida karamelliseeritud maitseid kookides.

 

 

 

Kristjan Markii veinisoovitused

 

 

Nicte, Rosé Pálido, 2021, Hispaania

Roosat veini peetakse tihti lihtsaks suviseks terrassi rüüpeks, kuid mõeldes meie suvelõpu
toidulauale, leiaksid rosé veinid palju rakendust täiendama neid maitseid oma nõtkuse ja delikaatse
marjase nüanssiga, kus ka kergel puuviljasusel oma roll.

 

Chardonnay Select, 2018, Austria

Kergete suviste valgete veinide asemel tasub katsetada ka natuke täidlasemaid ja küpsemaid, mis
passivad hästi sügisel tihti pakutavate seeneroogadega. Minu soovitus on proovida Aasta Vein
degusteerimisel silma paistnud Austria Chardonnay’d, mida võiks pidada lausa burgundialikuks.

 

Dominio de Tares, Mencia, Cepas Viejas, 2018, Hispaania

Nõtked ja elegantsed punased veinid on sügisel asendamatud, sobides soojendama juba jahedamaid
õhtuid ja ka natuke tummisemaks muutuvate roogadega, pakkudes samas sügavust ja emotsioone.