autor Kristjan Markii

Öeldakse, et rege rauta suvel ja jalgratast tuuni talvel. Eks see käib ka veinimaailmas nii. Veinide valikuid, mida järgmisel hooajal pakkuda, hakatakse sättima juba siis, kui päike veel üsna kõrgelt käib. Valikute tegemine nõuab palju tööd ehk degusteerimist ning omajagu ennustaja-ametit, et mõistatada koguseid järgmise hooaja tellimusteks. 

Mõnikord ei saagi kõike, mida soovid või on vaja veinimaja esindajaga läbi rääkida, et saavutada lepe paremale hinnale, suuremale kogusele või laiemale sortimendile. E-post on tore ja eks telefonid on jätkuvalt helistamiseks olemas, kuid veini- ja joogimaailm on üsna sotsiaalne ning põhilisi leppeid on lihtsam teha kohtudes. Parimad võimalused on vastavad messid, mille külastamine on veinide maaletoomise ja müügiga tegelevatele proffidele oluline osa tööst.

Kõige kiirem aeg on kevad, mil toimub enamik tähtsamaid veinimesse alustades Wine Paris / Wine Expo ja Barcelona Wine Weekiga Hispaanias, jätkudes Proweiniga Düsseldorfis ning hiljem kevadel ootavad  Vin Italy ja Vievinum, mis toimuvad vastavalt Itaalias ja Austrias. Viimane leiab sarnaselt Eesti Veinimessile aset igal teisel aastal. 

Siin sai nimetatud kõigest mõned suuremad veinimessid, mis on valdavalt n-ö ärilt ärile suunaga ja kus kohtuvad veinide valmistajad ja veinide maaletoojad. Euroopas on lisaks kümneid veinimesse ning ka meie kodumaine Veinimess on üks nendest. Neist kõige-kõigemaks on alati peetud Proweini messi Saksamaal Düsseldorfis. See on must go igale tõsisemale veinimajale ja veinide maaletoojale. Veinimaailm kohtub seal sõna otseses mõttes. 

Minu enda viimasest Proweinist oli möödunud nii mõnigi aasta. Kui Prowein tähistas 2024. aasta messiga väärikat 30. sünnipäeva, avanes tänu Saksa Kaubanduskojale Eestis ja Messe Düsseldorfile võimalus pressitiimi liikmena mälu ja kogemusi värskendada. Selle põhjal nüüd kogemusi jagangi.

 

Lugejatele, kes ei ole sellel messil käinud, väike sissejuhatus.

Proweini pindala on üüratult suur. 17 halli koos abiruumidega moodustuvad eraldi linnaku, kus jalgsi ühest otsast teise kõndimine võrdub korraliku sportliku trenniga. Kellele jalavaev liiast, saavad messihallide vahel liikuda lausa liinibussidega. Kõik need hallid peavad ära mahutama üle 5700 ettevõtte, kes messil oma toodangut esitlevad. Peamiselt on väljas veinid, kuid eraldi hallid on ka kangematele napsudele, käsitööõlledele ja siidrile, lisaks on suurelt esindatud alkoholivabad joogid, Sake, pokaalid, pakendid jne ehk kõik, mis seostub jookide ja nende müümise ja serveerimisega. 

Prowein on valdavalt üsna ärilise hõnguga ja töine mess, kus paljudel veinimajadel ja külastajatel on päevad tihedalt täis pikitud kohtumisi koostööpartneritega, et arutada müügiplaane, degusteerida uusi aastakäike ja veine ning sõlmida leppeid. Tihti olen kuulnud mõnelt kodumaise maaletooja veinide tootejuhilt, et messi nägid nad ainult nii palju, kui oma järgmiseks kohtumiseks koostööpartneri boksi asukohta otsides. 

Kuid Proweinil on ka teine nägu, mis võimaldab avastada ja degusteerida veine ning teisi jooke, mida meie turul veel ei leia. Üsna populaarsed on erinevate maade/piirkondade või teemade degusteerimise alad, kus saab hea ülevaate näiteks Kreekast või hoopis alkoholivabadest veinidest. Või Champagne uuematest trendidest. Veinimaadega, mille veine on messil võimalik degusteerida, võib mängida reisi ümber maailma – alates teada-tuntud Prantsusmaast, Hispaaniast, Itaaliast ja Saksamaast kuni Brasiilia, Ukraina, Hiina, Uruguai, Liibanoni, Kanada ja Marokoni. Lisaks kõik veinimaad, mis veel nende vahele jäävad ja kus kasvab piisavalt viinapuid veinide ekspordiks. 

Oluline roll messi programmis on foorumitel ja meistriklassidel, mis pakuvad võimalust tutvuda uute suundadega joogimaailmas ning joogimaailma jätkusuutlikkuse teemadega.

Osalesin üsna mitmel arutelul ja foorumil ning kandvateks teemadeks jäid kaks peamist suunda joogimaailmas.

Esiteks – alkoholivabad vein on tulnud, et jääda ning potentsiaali on veel palju.

Teiseks – veinimaailm peab muutuma oma tegemistes veel rohelisemaks ja tarbijad peavad sellega kaasa tulema. Viimase puhul ei räägita lihtsalt maheveinimärgisest, vaid nö alates rohujuure tasandist kuni lõpptarbijani, kes peavad harjuma uute pakendite ja stiilidega. Kindlasti on selles oluline roll Euroopa Liidu uutel nõudmistel liikmesmaade põllumajandusele, mille alla Euroopas viinapuude kasvatus ja veinide valmistamine liigitub. Vast suurimad küsimärgid on konkurentsivõime säilivus ja liigne bürokraatia – teemad, mis on läbi käinud ka meie meediamaastikult. 

Tore oli kohata mitmeid kodumaised ettevõtteid, kes oma toodangut tutvustasid. Valdavalt tegid nad seda kangemate alkoholide alal. Ka naabrite tuntumaid kaubamärke silmasin, kuid põnevust pakuvad rohkemgi väiksemate ja vähem tuntud maade joogid, alates õlledest-siidritest kuni veinide ja napsudeni. Nii oli võimalus tutvuda vägagi eksootiliste jookidega. Loodan, et ühel päeval on Proweinil osalemas ka Eesti boks, kus külastajad saavad ühest kohast põhjaliku ülevaate meil leiduvatest maitsetest. 

Proweini külastuseks ei pea olema ilmtingimata veinide maaletooja ning oodatud ka sommeljeed ja veinihuvilised. Suures virvarris leiab iga joogihuviline degusteerimiseks rohkem jooke ja maitseid, kui fantaasia suudab ette kujutada.

Kuid messi külastamine nõuab ka kodutöö tegemist, et teaks, kuhu minna ning palju aega planeerida. See info on mugavalt leitav Proweini kodulehelt, kus olemas saksaliku põhjalikkusega koostatud detailsed plaanid ja ajakavad. Ööbimise ja lennupiletid soovitan võimalikult varakult broneerida, kuna messi lähenedes võivad hinnad tõusta ulmeliselt kõrgeks. 

Järgmine Prowein toimub Düsseldorfis 16.-18. märtsil 2025. aastal. Tegemist on maailma suurima rahvusvahelise veini ja kange alkoholi messiga, mis toob kokku erakordse valiku kõikide kontinentide veinidest ja kangetest alkohoolsetest jookidest. Nende kõrval on esindatud ka alkoholivabad joogid ja muudki põnevat. 

Info messi kohta ning põhjused, miks seda külastada, on leitavad messi kodulehel SIIN
Soovin kõigile osalejatele ja külastajatele põnevaid avastusi ja palju häid kontakte 2025. aasta Proweinil.