Pressiteade
Trophée Mandrarossa Eesti Parim Sommeljee 2022 on Mikk Parre
Kolmapäeva, 11. mai õhtul toimus Kultuurikatlas võistlus Trophée Mandrarossa Eesti Parim Sommeljee 2022. Eesti Parima Sommeljee 2022 tiitli võitis Mikk Parre. Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus juba 21. korda. Seekord oli võistlustules kokku 26 juba töötavat või alles Eesti Sommeljeede Erakoolis õppivat sommeljeed. Külalisvõistlejad tulid seekord Soomest, Lätist ja Leedust, kuid nendest keegi finaali seekord ei pääsenud.
Finaalis võistlesid veel Tarvo Sarapuu bistroost Lore, Aleksei Pogrebnoi Time to Wine Rotermannist, Kevin Lilleleht Lennujaama veinibaarist Rosin ja Eesti Sommeljeede Erakooli parimana Martin Belash restoranist Kuu. Teiseks võistles ennast Aleksei Pogrebnoi ja tubli kolmanda koha vääriliseks osutus Kevin Lilleleht. Võitjat ootab auhinnareis Sitsiiliasse Mandrarossa veinimõisa ning Eesti esindajana tuleb tal asuda võistlustulle järgmistel sommeljeede maailmameistrivõistlustel ASI Best Sommelier of the World. See toimub 2023. aastal Prantsusmaal, Pariisis.
Võistluste esimeses voorus, mis toimus hommikul Metropol Spa Hotelli Konverentsikeskuses, kirjeldasid kõik osavõtjad pimedegustatsioonil kaht veini ja lahendasid kogu veinimaailma hõlmavat testi. Sommeljeedel tuli kõik ülesanded lahendada inglise keeles, õppurid said kasutada emakeelt. Seejärel järgnesid individuaalsed ülesanded.
Eesti Parim Sommeljee eelvooru praktilistes ülesannetes tuli võistlejatel dekanteerida magnum-suuruses punane vein, degusteerida ning ära tunda vein Prantsusmaalt, milleks oli 2012 Rolet Vin Jaune Jura piirkonnast ning anda sellele juurde toidusoovitused. Aega selleks oli võistlejal kuus minutit. Sellele järgnes nelja joogi tuvastamine pimedegustatsioonil kolme minuti jooksul.
Õppivate sommeljeede eelvoorus tuli võistlejatel lahendada individuaalselt kolm ülesannet: punaveini dekanteerimine ja serveerimine kahele külalisele kuue minuti jooksul ning sama veini juurde sobiva toidu soovitamine kolme minuti jooksul. Seejärel tuli tuvastada pimedegustatsioonil neli kangemat jooki nelja minutiga.
Finaalis tuli viiel võistlejal kõigepealt läbida pildi- ja maitsmisvoor, kus erinevatelt slaididelt tuli ära tunda mitmeid tuntud persoone ja veinimaju ning –kohti üle maailma. Praktilise osa alustuseks tuli pimedegustatsioonil ära tunda viis valget veini ning leida ritta mitte sobiv vein.
Järgnesid individuaalsed ülesanded, kus kuue minutiga tuli serveerida neljasele lauale valge vein Sauvignon Blanc’i viinamarjast ning punane vein Cabernet Franc’i viinamarjast seda eelnevalt õhutades. Siis soovisid kaks külalist, kellest üks soovis saket ja teine klaasi vahuveini ning baaris olevatest erinevatest jookidest võimalikku kokteilisoovitusi. Ära tunda ja lahti seletada viis Sitsiilia rooga ning mustadest klaasidest ära tunda viis dessertveini.
Tänavuse võistluse toetajateks olid Anora Group koos Sitsiilia päritolu Mandrarosa veinimajaga. San Pellegrino ja Aqua Panna veega toetas Svensky Kaubandus. BBQ-stiilis toitudega üllatas Ribe Catering. Kogu võistlust sai soovi korral jälgida Facebooki vahendusel. Toreda ülekande ja salvestuse eest hoolitses Kultuurikatla vahva meeskond.
Võistlust korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, millel täitub sel sügisel juba kahekümne teine tegevusaasta.
Täpsem info:
Kristjan Markii, president@sommeljee.ee; 5818 2682
Fotod: Lauri Laan