Autor Merli Kesküla
Portugali veinidest rääkides ei ole portvein uudissõna, mida siinkirjutajast veininohiku ohvriks langenud vestluspartnerid ei teaks. Julgelt üldistades võib öelda, et Eesti veinitarbija teab, et tegemist on Duero orust pärit magusa veiniga. Häguseks võivad jääda detailid. Näiteks see, et veini käärimine peatatakse brändi lisamisega, mistõttu on portvein tavaveinidega võrreldes oluliselt kangem (keskmiselt 20%); et magusus pärineb ainult viinamarjadest; et lisaks punasele veinile tehakse valget ning uuema stiilina roosat dessertveini.
Veinidesse investeerimine raha väärtuse kasvatamise eesmärgil ei ole eestlaste seas kõige populaarsem valik ja varaklass. Sellest hoolimata on WineFortune’i allikate kohaselt väärisveinid stabiilset väärtuse kasvu pakkuv alternatiivne varaklass. Liv-ex Fine Wine 100 indeks on kahe aastakümne jooksul (juuli 2001 kuni juuli 2021) tõusnud 270,7%, ületades samal perioodil S&P 500 indeksit 8% võrra. Portvein eraldi kategooriana võiks investeerimiseks olla eriti isuäratav, sest selle eluiga võib küündida 100 aastani.
Sarnaselt muude varaklassidega tuleb investeerimisel kursis olla konkreetse varaklassi eripäradega ja olulisemate turutegijatega.
Alustame teekonda, et avastada portveini investeerimispotentsiaal, alates portveini tüüpidest ja lõpetades turuolukorra ning majanduslike väljavaadetega. Eesmärk: selgitada välja, kas tegemist on ainult turundustrikiga või tegeliku potentsiaaliga.
Kaaludes portveini investeerimist, tuleb hinnata, kas kõik portvein sobib investeerimiseks. Portveini puhul kehtib jaeketi esimeselt riiulilt haaratud 10-eurose kerge valge veini reegel – joo see ära esimesel võimalusel. Seega vaatame üle portveini erinevad tüübid ja kas neil on veinikeldrisse üldse asja.
Portvein jaguneb laias laastus kahte tüüpi veinideks: ruby ja tawny. Nautimuse järgi saab eeltoodud nimetustega veine eristada selle järgi, et “ruby areneb tammevaadis lühemalt ja pudelis enam edasi ei küpse ning tawny veedab aastaid tammevaadis ja hiljem pudelis edasi ei arene.“
Põnevamaks läheb nende tüüpide eriversioonidega. Ruby-stiilis Late Bottled Vintage (LBV) aastakäigu portvein on valmistatud erakordse kvaliteediga marjadest ja see on tammes 4-6 aastat laagerdunud. Enamik neist portveinidest on valmis kohe tarbimiseks, kuid mõned võivad jätkata küpsemist pudelis.
Ruby Vintage Port on paljude arvates portveinide kroonijuveel, mis moodustab vaid 3-4% kogu portveini toodangust. See valmistatakse ühe aastakäigu viinamarjadest, mis on pärit Douro jõe ülemjooksu parimatest veiniaedadest. Vein areneb pärast saagikoristust 2-3 aastat tammevaadis ja võib pärast villimist areneda veel kuni 50 aastat. Vintage-portveini erilisus peitub selles, et see on valmis nautimiseks igas oma eluetapis, pakkudes rikkalikku maitsete ja aroomide mitmekesisust. Oma pikaealise küpsemisvõime ja erakordse kvaliteedi tõttu on see suurepärane lisandus veinikeldrisse ja väärikas investeering.
Reeglite järgi on lubatud ka stiilid Vintage Character Port ja Crusted Port, mis on erinevate aastakäigu veinide segu. Väljend ,”vintage’’ külvab küll segadust ja õigem oleks seda nimetada “vaese mehe aastakäigu portveiniks“, sest sõna viitab vaid veini iseloomule. Crusted Port on sisuliselt sama, aga villimisel on jäetud osa sadet pudelisse, luues nii vana aastakäigu portveini pettekujutelma.
Tawny-tüüpi veinide jaotus on mõnes mõttes lihtsam, kuid teistpidi jällegi keerulisem. Tawny ja Tawny Reserve on vastavalt kuni 3 ja 7 aastat tammevaadis oksüdeerunud veinid. Sealt edasi jaotuvad need järgnevalt: 10 Years Old, 20 Years Old, 30 Years Old ja 40 Years Old. Number esindab siinkohal veinide keskmist küpsemise aega.
Colheita portvein on ühe aastakäigu tawny, mis peab tammevaadis küpsema vähemalt seitse aastat. Sõltuvalt vanusest varieeruvad veinid kuldpunastest ruugeteni ning nende maitse ja aroomid muutuvad aja jooksul keerukamaks. Inglased, suured portveinide austajad, peavad Colheitat parimaks portveiniks, nimetades seda ka Dated Port’iks. Pika ajalooga veinipiirkonnas on kujunenud nii, et anglo-portugali tootjad keskenduvad ruby-stiilis portidele, kuid puhtalt portugali traditsiooniga tootjad rõhuvad seevastu tawny stiilile.
Kui kõik sõrmed oleksid pöidlad, siis oleksid ka kõik portveinid investeerimist väärt. Paraku on investeerimise potentsiaaliga porti pigem vähe. Huviline peaks vaatama Ruby Vintage Porti ja Tawny Colheita suunas. Muu on mõeldud tarbimiseks või veinisõbra keldrisse homset päeva ootama.
Konkreetsesse veini investeerimise otsus sünnib pärast Excelisse vaatamist. Eesti turul on e-poodidest võimalik Tawny Colheita aastakäike kokku osta küll. Käesoleva millenniumi pudeli saab kätte ilma vajaduseta minna panka röövima või krüptoga spekuleerima. Baleni valikust leiab Niepoort Colheita Vintage Porti 2008. aastakäigu 55.5 euro eest. Natuke vanema toote, Quinta do Crasto Colheita Porti 2001. aastakäigu saab Prike valikust 54.3 euro eest. Nende vahepeale pakub Liviko 2002. aastakäigu Calem Colheita Portot ainult 39.48 euro eest ja Deluxewine’ist saab soetada Kopke Colheita 2004. aastakäigu 43.91 euro eest. Seega 20-aastane portveini creme de la creme on võimalik soetada keskmiselt 50 euro eest. Hindade võrdluses tasub kõrva taha panna teadmise, et Niepoort ja Quinta do Crasto omanikud on mitmendat põlve portugallased, seejuures Calem ja Kopke kuuluvad Hispaania panga Caixanova investeerimisportfelli kuuluvale Sogevinuse Groupile.
Kui vaadata vanemaid aastakäike, siis valgekraede kuriteod võivad taaskord jääda professionaalidele, sest aegade algusest inglise päritolu omanikega veinimaja Taylor’s Single Harvest Colheita Porti 1969. aastakäigu saab Finewine’i veinipoest 395 euro eest ja DeluxeWine annab 1952. aastakäigu Kopke Colheita ära 282 euro eest.
Võrreldes aastakäigu portveini hindu klassikaliste Bordeaux’ või Burgundia investeerimisveinidega, peab tunnistama, et portvein on väga taskukohaselt hinnastatud. Osaliselt on selle põhjuseks see, et portvein, isegi väga vana ja haruldane, on oma väärtuse kohta erakordselt hästi hinnastatud. Hiljutisel oksjonil müüdi kaks “äärmiselt haruldast” 1927. aasta Quinta do Noval magnum-pudelit hinnaga 900 naela tükk. Anthony Barne MW (Bonhams’ head of wine) sõnul ei saaks sellise summa eest sama vana esmakasvu Bordeaux’ veini isegi nuusutada. Ja suure tõenäosusega ei oleks see isegi võrreldavas seisukorras.
Majandusteoreetilisest vaatevinklist mõjutab portveini hinda nõudluse ja pakkumise vahekord. Liv-Ex kliendihalduri Robbie Stevensi sõnul “kipuvad hinnad tõusma pärast esialgset turuletoomist. Seejärel jäävad hinnad stabiilseks kuni varude vähenemiseni, mille tõttu hinnad hüppavad taas üles.” Lisaks hakkavad hinna muutumist mõjutama veinimeistri ja tootja maine ning prestiižikate auhindade või mõjukate kriitikute positiivsete arvustuste saamine.
Vähene nõudlus võib olla tingitud portveini tarbijaist, kellena kangastuvad silmade ette soliidses eas härrad sigaritega või vana-aasta klassika 1963. aasta “Õhtusöök ühele“ peategelane Miss Sophie, kell 90. sünnipäeva õhtusöögi kõrvale serveeritakse šerrit ja portveini. Portveinil on vanainimeste joogi maine ja sellel on tarbijaskonnaga vähenemisega otsene seos. Samuti mõjutab see nõudlust, sest peale kasvav kuiva veini põlvkond vaatab pordist ja teistest sarnastest magusatest toodetest kõrvale. Sellest tulenevalt on nõudlus turul viimaste kümnendite jooksul vähenenud. Liv-Exi asutaja Justin Gibbs kinnitab seda: “Portveinil on fänne, aga vähe. Tugevdatud ja magusad veinid ei oma sama mainekat positsiooni nagu suurepärased punased ja valged veinid, ja on raske näha, et see muutuks lähitulevikus.”
Tootjad on sellele trendile reageerinud. Pakkumist turul vähendab reegel, mille järgi peab portveini enne müüki laagerdama vähemalt kaks aastat. Isegi siis on portveini tootjatel keelatud müüa rohkem kui 30% oma aastakäigu veinist.
Ei ole kahtlust, et vintage portvein on tootena esmaklassiline. Tal on märkimisväärne arengupotentsiaal tänu kõrgele alkoholi- ja suhkrusisaldusele ning olenevalt stiilist võib see pudelis laagerdudes oma eluea jooksul pakkuda mitmeid erinevaid maitseelamusi. Portveini kasuks ei mängi kuiva veini eelistav veiniturg ning peamise tarbijaskonna vananemine. Portveini plussidena tuleks kindlasti märkida taskukohast hinda võrreldes Bordeaux’ või Burgundia veinidega.
Lõpuks küsimus, kas portvein on hääbuv magus vanainimeste jook või nutika veiniinvesteerija hästi hoitud saladus? Kui keegi oskab kohvipaksu pealt portveini tulevikutrende ja hinda ennustada, siis neid vihjeid jääb ka siinkirjutaja kannatamatult ootama. Mis puudutab investeerimisotsuseid, siis need peavad igaühe enda otsustada jääma, aga portveinil tasub raha väärtuse tõstjana silma peal hoida.
Kasutatud allikad:
- „How Port Wine is Made and Why It’s Amazing“ by Madelein Puckette, WineFolly
- „In focus: The investment potential of vintage Port“ by Richard Woodard, The Drinks Business, 12. mai 2021
- Instituto dos Vinhos do Douro e Porto. I.P. koduleht
- „Kopke Colheita Ports: a historic tasting going back to 1940“ autor Jamie Goode, Wine Anorak – Global Wine Journal, 17. juuni 2020
- Nautimus veinikool: Portugal
- Niepoort koduleht, alaleht Timeless House
- „OSTA VEIN ÄRA! Õpetus, kuidas alustada veinidesse investeerimisega ja teenida omale uus pensionisammas“ autor Martin Hanson, Oma Maitse, 10. august 2020
- Quinta do Crasto koduleht, alaleht History
- Taylor’s koduleht, alaleht Our History
- „Top 10 iconic Port vintages of the last Century“ by Rupert Miller, The Drinks Business, 20. juuli 2012
- The Vintage Port Site koduleht, alaleht Purchasing Vintage Port
- „The wines of Sogevinus“ autor Jamie Goode, Wine Anorak
- „Why It’s High Time to Invest in Port“ by Tracy Byrnes, The Street, 11. november 2016
- WineFortune koduleht
Viidatud tooted (hinnad ja saadavus kontrollitud seisuga 30.12.2024):
- Niepoort Colheita Vintage Port 2008: https://balen.ee/tooted/niepoort-colheita-port-75cl/
- Quinta do Crasto Colheita Port 2001: https://prikeshop.ee/et/toode/quinta-do-crasto-colheita-port-2/
- Calem Colheita Porto 2002: https://pood.liviko.ee/calem-colheita-porto-2002-20-075l
- Kopke Colheita 2004: https://deluxewine.ee/toode/colheita-2004-kopke-75cl/
- Taylor’s Single Harvest Colheita Port 1969: https://finewine.ee/toode/taylors-single-harvest-colheita-port-1969-75cl-puitkarbis/
- Kopke Colheita 1952: https://deluxewine.ee/toode/colheita-1952-kopke-puukarbis-75cl/