Vinho Verde nimetus tekitab tavaliselt kujutluspilte kargetest ja kihisevatest valgetest veinidest, mida nauditakse päikesepaistelistel terrassidel. Selle “rohelise” maine all peitub lisaks asjatundjatele juba teada-tuntud gastronoomilisemad valged veinid, kuid lisaks sellele saime viimatisel ESA õppereisil õppida tundma ka Portugali selle piirkonna tumedamat ja maalähedasemat hinge: Vinho Verde Tinto (punane Vinho Verde).
Autor: Kristjan Markii
Fotod: erakogu
Ajalooliselt kohalike seas enim tarbitud punased veinid pakuvad sensoorset profiili, mis trotsib tavapäraseid punase veini ootusi, ühendades intensiivsed, tindised värvid karastava ja kõrge happesusega elujõuga, mille mõõdukas alkohol ja värske, marjane iseloom sobib hästi tänastesse veinitrendidesse.

Pildil: Quinta da Raza esindaja tutvustamas veinimaja valikut
Punaste veinide tarbeks kasvab Vinho Verdes üsna mitmeid piirkondadele omaseid viinamarjasorte, millest enamasti valmistatakse seguveine, kuid üha rohkem ja rohkem keskenduvad veinimeistrid ka ühele viinamarjasordi põhistele veinidele, andes võimaluse nende iseloomu ja isikupära täpsemalt avastada.

Pildil: Anselmo Mendes poeg Tiago Mendes tutvustamas Vinho Verde terroir ja pinnase eripärasi
Kõige olulisemaks viinamarjasordiks Vinho Verde Tinto valmistamisel on sort nimega Vinhão. Erinevalt enamikust punastest viinamarjadest, mille mahl on hele, on Vinhão teinturier’ sort, millel on punane viljaliha ja mahl, mis annab veinidele sügava läbipaistmatu lillaka värvuse. Selle „tindise“ värvuse puhul ootaks veinist miskit palju jõulisemat, kuid vein üllatab hoopis oma mahlaka marjase happe ja delikaatse maalähedase noodiga.
Espadeiro sorti nähakse tõusva tähena kohalike tumedate sortide seas kuna mitmete veinimeistrite arvates pakub just see sort natuke Pinot Noir sordile sarnast profiili oma punaste marjade, hea happesuse ja mõõdukate parkainete näol, samas peegeldades üsna hästi oma terroir päritolu.
Padeiro sort on vast kõige levinum Vinho Verde alampiirkonnas nimega Basto. Padeiro oli täitsa pildilt ära kadumas, kuna väheste värvikomponentide arv tema kestas ei võimaldanud veinidele eriti värvust anda ning seetõttu ei sobinud ta pikalt trendiks olnud tumedate ja lopsakate veinide seltskonda. Täna läbib Padeiro teatud renessanssi, olles baasiks eelkõige põnevate ürdiste, puuviljaste ja hea struktuuriga rosé ja punaste veinide tarbeks.
Borraçal sordist tehtud veine võiks pidada vast kõige tummisema profiiliga Vinho Verde punastest veinidest juhul, kui on valminud ühesordi veinina. Loode-Hispaaniast on ta tuntud kui Caiño ja on lubatud sort Rias-Baixas’e ja Ribeiro D.O. punaste veinide valmistamisel. Tema vähese leviku põhjuseks peetakse ülimat tundlikkust pea kõigile haigustele ja kliima äärmustele. Teisalt on tulemuseks ülimalt jõuline, tume ja tugevate tanniinidega vein, millel piirkonna veinidele omane elav happesus ja värskus.
Amaral on valge Azal Braco mutatsioon, seetõttu on teda vahel mainitud ka kui Azal Tinto. Pudelisiltidel kohtab seda sorti harva peamise kompendina, kuna sordile omased üsna tugevad tanniinid on teinud temast viinamarja, mida kohalikud veinimeistrid kasutavad enamasti segudes, lisades veinidele täidlust ja struktuuri. Teisalt on Amaral üsna oluline kogu Ibeeria poolsaare loodepiirkonna veininduses, olles üks esivanematest Albariño / Alvarinho viinamarjasordi tekkimisel looduslikul ristumisel Caino Blanco sordiga,
Alvarelhão on seni olnud üsna radari alla jäänud viinamarjasort. Pikalt peeti teda lihtsalt üheks sordiks segudes, lisamaks veinile hapet ja marjasust. Samas ühesordiveinina pakuvad temast hoole ja pühendumusega tehtud veinid kuulsatele Etna ja Tenerife veinidele sarnast profiili oma õrnas marjasuses, hea happe ja parkaine tasakaalu ja pikalt kestva järelmaitsega.
Pedral, vahel ka nimetatud kui Albarino Tinto, on Vinho Verde kuulsaima alampiirkonna Moncão e Melgaco spetsialiteet. Kasvuala on üsna väike, kuid tema sensuaalne marjasus, hea struktruursus tanniinides ja hapetes, samas elegantse ja nõtke iseloom on väärt omadused, mis on tõstnud selle sordi mitmete veinimeistrite horisondile ning oodata on tema kasvualade tõusu.
Pildil: keskel Anselmo Mendes Pardusco Privada 100 % Alvarelhão viinamarjast.
Vinho Verde üheksast alampiirkonnast peetakse punastele veinidele kõige sobilikumaks Amarante piirkonda tänu kontinentaalsemale asukohale, mis annab soojema ja kuivema kasvukeskkonna. Basto alampiirkonna mägisem piirkond on koduks Padeiro sordile – kunagi oligi selle sordi nimi Padeiro de Basto – ja ta pakub Vinho Verde punaste veinide seas natuke tumedamate marjade ja pipraste nüanssidega veine. Paiva alampiirkond on Vinho Verde kõige lõunapoolsem ja tänu sellele soojema keskkonnaga. See pakub mitmetele tumedatele viinamarjadele võimalust saavutada hea küpsus. Neist kõige olulisemad on Vinhão ja Amaral. Monção e Melgaço alapiirkond, mis asub Minho jõe kaldal asuvas looduslikus amfiteatris, pakub tänu sellele kaitset Atlandi ookeani niiskuse ja jaheduse eest turvalist ning sooja kasvukohta Alvarelhão, Pedral ja Vinhão sortidele, millest esimest kahte võiks pidada piirkonna spetsialiteetideks.
Punased ja ka rośe veinid on väike osa Vinho Verde veinist, moodustades kokku kõigest 13 % kogu tehtavast veinist. Teisalt on punased Vinho Verde veinid igati väärt avastamist ja sobivad oma mõõduka alkoholisisaldusega (enamuses 11-12.5 % ABV), värske marjasuse ja mahlaka tekstuuriga tänasesse veiniskeenesse suurepäraselt, olles ühtaegu gastronoomilised ja teisalt ka piisavalt põnevad iseseisvalt nautides.
Reisi jooksul õnnestus meil degusteerida Anselmo Mendes külastusel Pardusco (segu Alvarelhão, Pedral, Cainho) ja Pardusco Privada (100 % Alvarelhão) veine. Quinta do Raza külastusel oli meeldejäävamad elamused punaste veinide seas nende eriveinide seeriast Padeiro sordil põhineva Vineyards Collection Vinha de Cerdeiredo 2020 veinist. Väga unikaalne elamus oli kohalike sortide segust, lagares vannides traditsiooniliselt jalgsi purustatud viinamarjadest ja traditsioonilisel meetodil valminud,12 kuud settel küpsemisega Quinta do Raza Vinho Verde Tinto Bruto Natural vahuvein oma jõulise värvi, kuid mahlaka ja erksa iseloomuga, mille tanniinid lõid põneva kombinatsiooni vahuveinile omase maitsepaletti kõditava süsihappegaasiga.
Pildil: Quinta da Raza veinimaja külastusel osad degusteeritud veinid, millest kolm parempoolsed punased
Meil siit kohapealt leiab punast Vinho Verdet autorile teadaolevalt Bestwine’i valikust Quinta do Raza veinimajalt ja VinoDeli poodides Quinta das Arcas veinimajalt. Teistele maaletoojatele on meie reisiseltskonna soe soovitus ka oma valikkuse neid kaaluda ja sommeljeedele neid soovitada, kuna need unikaalsed ja samas üsna demokraatlikud veinid sobivad hästi tänapäeva kergemate, kuid siiski üsna maitsekate roogadega, alatest taimetoidust kuni roogadeni mereandidest, linnulihast ja lihast erinevates vormingutes ja ka lihtsalt iseseisvalt nautimiseks ning silmaringi laiendamiseks.


