MALBEC
Malbec on punane viinamarjasort, mis on originaalis pärit Prantsusmaalt Cahors’i orust. Tänapäeval on Malbec’i veinid tuntuimad Argentiinas, eriti Mendozas,
kus seda peetakse rahvuslikuks viinamarjaks.
Aastatel 1875-1889 langes Prantsuse veinitootmine 75% laialdase viinapuutäi leviku
tõttu. Kuna selle vastu ei osatud võidelda, tuli viinamarjaistandused uuesti pookida Ameerika viinapuudele, mis olid täide vastu immuunsed. Malbec aga päästeti
ja viidi 1853. aastal Argnetiinasse, kus ta kogus kiiresti populaarsust ja tänapäeval
asuvad seal ka kõige suuremad Malbeci istandused. Vanad pookimata
Euroopa viinapuud õitsevad Argentiinas praeguseni.
Alates 2011. aastast on 17. aprilli tähistatud kui Malbeci päeva. Seda seetõttu,
et samal päeval 1853. aastal asutati Argentiina esimene põllumajanduskool, millest sai Argentina veinitööstuse ümberkujunemise sümbol.
Malbeci veinidel on tavaliselt tumepunane värvus, mõõdukalt tugev tanniin ja
võrdlemisi kõrge happesus. Aroomid ja maitsed varieeruvad sõltuvalt kasvukohast ja tootmisprotsessist, kuid mõned tavalised maitse- ja aroomikomponendid on punased
ja mustad marjad, lillad õied, vürtsid ja šokolaad. Malbeci veinid sobivad hästi
punase liha, grillitud köögiviljade ja kõvemate juustudega.
Malbeci veinide veinivalmistamise meetodid võivad erineda, kuid enamasti jälgitakse traditsioonilist Bordeaux’ile iseloomulikku stiili, kus veini rustikaalseid ja kohati
robustseid tanniine silutakse uute barrique-tüüpi tammevaatidega.
|