Head Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni liikmed, koostööpartnerid ja (veini)sõbrad!
Sügis on meie assotsiatsioonile ja liikmetele tavapäraselt kiire aeg. Lisaks tööelule ilmestavad seda erinevad võistlused ja konkursid. Öeldakse, et tibusid loe sügisel ja nii on ka meie headel liikmetel ja võistlejatel ette näidata mitmed tublid tulemused. Aleksei Pogrebnoi esindas Eestit Leedus toimunud Leedu Parim Sommeljee Codorniu Zero Grand Prix 2022 ja Mikk Parre Läti Parim Sommeljee “Pasqua Cup” 2022 võistlustel külalisvõistlejana. Kuigi ametlikke kohti külalisvõistlejate puhul ei avaldata, saame öelda, et tulemused olid kõrged. Seda tõestasid ka kõrged kohad hiljuti toimunud Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix 2022 võistlusel, mille võit tuli üle mitme aasta kodumaale. Kalev Kesküla auhinna tööde seas oli palju põnevat ja avastasin end tänu hoogsatele kirjutistele rändamas mitmetes vahvates kohtades ja veinimajades. Minu siirad õnnesoovid veel kord kõigile võitjatele ja edukalt esinenud võistlejatele!
Sügis on alles hoogu saamas ning nii on ka ESA sügiseste tegevustega. Tulemas on Eesti Joogifestival ja Parim Eesti Jook 2022 konkurss, mille võitjad selguvad 20. novembril. Lisaks on sel sündmusel veel õllesommeljeed, parimate restoranide tunnustamine ning palju muud põnevat. Algamas on ESA moodulõpe, avatud on registreerumine Tartu baaskursusele ning kevadisele baaskursusele Tallinnas.
Kuigi sügis kipub olema omas kaamoses üsna sünge ning sel aastal kardetavasti eriti pime ja jahe, siis aktiivne eneseareng ja sotsiaalne suhtlus toob ehk naeratuse näole ja päikese südamesse. Olgem aktiivsed osalema ja võimalusi kasutama!
Mõnusat sügise jätku soovides
Kristjan Markii
Kalev Kesküla nimeline preemia parimale veini- ja joogiteemalisele kirjutisele 2022
Selle aasta Kalev Kesküla nimelise preemia võitis Keiu Virro artikliga „Madeira teeb meeled ärksaks nii imekauni looduse kui põnevate veinidega“. Artikkel ilmus ESA veebikirjas Pudelipost.
Parima reisikirja ja aktuaalseima artikli eriauhind
Martin Hanson: Veinimaana elab Ukraina täiel rinnal (Gurmaan)
Kõige rohkem veiniteadmisi avardava artikli eriauhind
Kadri Kroon, Kevin Lilleleht: Veinitarkus. Kuidas mõista veinile antud medaleid ja punkte (Edasi.org)
Parima Eesti Sommeljeede Erakooli õppuri esse eriauhind aastatel 2020-2022
Kevin Lilleleht: Bordeaux viimased aastakäigud – investeeringuks, hoidmiseks või koheselt joomiseks? (ESA veebikiri Pudelipost ja ajakiri Edasi)
Parima persooniloo eriauhind
Martin Hanson: Lõhnameeled taas üles leidnud Kadri Kroon (Gurmaan)
Publikuhääletuse eripreemia
Annamari Nikkel: Kõik veini aastakäigust (Edasi.org, 2. september 2022)
Žürii kommenteerib: kui kõrgel on Kalev Kesküla nimelise preemia tööde latt?
“Kalev Kesküla kirg veini vastu on sütitanud paljusid noori ning kiskunud veiniteadmiste juurde,” kommenteerib žürii liige Ketri Leis. Seekord viisid nii mõnedki kirjutised enesega vähemasti mõttes reisima. Loe lähemalt SIIT.
Heidi Vihma on konkursitöid lugenud Kalev Kesküla seatud latiga – et saaks midagi uut ja kasulikku teada, aga et need oleks ka haaravalt, veel parem kui kirjanduslikult, parimal juhul lausa vaimukalt kirja pandud. Lähemalt SIIT.
Veini-investeeringute uus nägu
WineFortune pakub veini investeerimiseks mitut erinevat võimalust. Risto Kaljurand avab kõige uuemate võimaluste tagamaid intervjuus Kevin Lillelehele.
P.S. WineFortune’i seekordne fondi investeerimise võimalus kestab 24. oktoobrini
Eelmises Pudelipostis oli intervjuu Eesti parimaks sommeljeeks kuulutatud Mikk Parrega. Sel korral on taas põhjus looks. Mikk on vahepeal toonud koju Baltikumi parima sommeljee tiitli (ja Aleksei Pogrebnoi suurepärase kolmanda koha!). Martin Hanson käis võistlustel asja uurimas.
21. novembril on ASI Certification 1 taseme eksamid. Need toimuvad teist korda. Esimesel korral tegi eksameid 242 sommeljeed 29 riigist. Vaata lähemalt SIIT. ESA liikmed, ESA koostööpartnerid ja ESE õpilased saavad registreeruda SIIN. Hoidke silma peal ka täieneval infol.
Toimumas
Eesti joogifestival 2022
Seekordne Eesti Joogifestival toimub Kultuurikatlas pühapäeval, 20. novembril.
Tegu on sügise suurima B2B formaadis festivaliga, kus kokku tulevad restoranide omanikud, sommeljeed, baarmenid, peakokad ja teenindajad, aga ka linnarahvas. Ürituse raames toimub erinevaid võistlusi. Valitakse Eesti Parim Õllesommeljee 2022, avalikustatakse White Guide Eesti parimad restoranid, valmistatakse Parim Eesti Kokteil. Registreerumise ja muu kohta loe lähemalt SIIT.
Parima Eesti joogi valimine
Konkursil saavad osaleda kõik Eestis jooke valmistavad ja/või turustavad ettevõtted. Joogid peavad olema valmistatud Eestis või Eesti toorainest või muul moel olema Eestiga tihedalt seotud. Konkursile esitatud joogid peavad olema saadaval degusteerimiseks Eesti Joogifestivalil.
Parima Eesti joogi valimise käigus valitakse Eesti Maaturismi algatusel ka Sauna-aasta jaoks joogid neljas kategoorias: vesi, alkoholivaba õlu, õlu ning muu karastusjook.
Moodulkursus toimub teisipäeviti ja kolmapäeviti 18.00–21.00
Aeg 1.11–16.11.2022
Koht ESE õppeklass
Osalustasu 300 € / ESA liikmele ja toetajatele 250 €
Moodul hõlmab kõiki Itaalia veinipiirkondi, nende kliimat, terroir’d, klassifikatsioone, viinamarjasorte jne. Igas loengus on degustatsioon. Kursusel võivad osaleda kõik, keda huvitab süvitsi minna Itaalia veinindusse. Registreeruda saab SIIN.
P.S. Tulekul on vahuveinide ja Prantsusmaa moodulid. Jälgige reklaami!
Tartu baaskursus
Kursus toimub esmaspäeviti ja teisipäeviti üle nädala 10.00–17.00
Aeg 16.01.–8.05.2023
Koht: Vilde ja Vine jahisaal
Osalustasu: 950 € / ESA toetaja 760 €
Kursus on mõeldud algajatele veinisõpradele. Kursusel omandatakse süstemaatilised teadmisi veini valmistamise ja serveerimise kohta; põhiliste veinimaade tutvustused (peamised regioonid, kvaliteediastmed ja viinamarjad); põhilised magusad ja väärishallitusega veinid, vahuveinid ning destillaadid. Degusteeritakse sadakond veini ja lisaks veel destillaate.
Joogisaade “Vala välja” jätkab veinikooliga, kus külas Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni sommeljeed. Urvo Ugandi tutvustab lähemalt Rieslingut, viinamarjade kroonimata kuningannat. KUULA SIIT!
Eesti joogitegijatega on saates varemgi üksjagu vesteldud, sedapuhku läheb “Vala välja!” meeskond aga stuudiost välja ja tiirutab mööda Eesti Veiniteed. Esimene peatus: Valgejõe Veinivilla. Oma veinidest ja veiniteest räägivad laiemalt räägivad Tiina Kuuler ja Gregor Alaküla.