Restorani Juur võistkond võitis Leedu „Wine+Dessert 2019“ võistlustel teise koha

 

Ene Ojaveski

 

Veini ja desserdi sobitamise võistlust korraldatakse Vilniuses juba kümnendat korda. Eestlased on sellest võistlusest kutsutud osa võtma mitmelgi korral ja seni on oldud päris edukad. Selgi korral tõid ESA liikmed Kaido Metsa ja Gina-Grete Kadak restoranist Juur koju auhinnalise teise koha, võisteldes Läti ja 11 Leedu restorani vastu.

 

Võistlust korraldab Leedu Vino Klubas koostöös Leedu Sommeljeede Assotsiatsiooni ja Leedu Peakokkade ja Kondiitrite Assotsiatsiooniga selleks, et tõsta restoranides valmistatavate magusroogade taset ning soodustada sommeljee ja koka-kondiitri koostööd sinna juurde sobiliku veini valimisel. Kohtunikeks on Leedu toiduajakirjanikud ja blogijad ning välisvõistkondadega kaasa kutsutud ajakirjanikud. Eestit olen seni käinud kohtunike poolelt esindamas mina ise.

 

Esimest korda kutsuti eestlased esimese välisvõistkonnana kohalikega jõudu katsuma 2014. aastal. ESA liikmed Kertu Lukas kondiitrina ja Kristan Markii sommeljeena suutsid koju tuua auhinna parima šokolaadist desserdi eest ning tulid üldkokkuvõttes teisele kohale, kaotades võidutiimile vaid ühe punktiga. Magustoit kandis nime „Chocolate cake with a touch of Piemonte“ (Piemonte puudutusega šokolaadikook) ja selle juurde sobitati Piemontest pärit Cocchi Barolo di Chinato, mis on omapärase aroomi ja maitsega aromatiseeritud vein. Julge ja tavatu kombinatsiooni tegi suurepäraseks hea tooraine tundmine ja kasutamine ning oma valiku sisukas põhjendamine. Lisaks veinile olid Itaaliast pärit ka Amedei kvaliteetne tume šokolaad, külmpressitud sarapuupähkli õli ja värske must trühvel, mida Kertu kookidele lauas juurde hööveldas. Tulemus oli nauditav ning pälvis kõigi kohtunike üksmeelse kiituse.

 

Kertu ja Kristjani pakutav ületas kõiki oma üdini läbimõeldud lähenemisega. Nii julget varianti ei osatud Leedus isegi unes näha ning osadele kohtunikele tundus see natuke võõrastav. Tookordne Leedu magustoitude tase oli Eestis pakutavast tunduvalt kehvem.

 

  1. aastal esindas Eestit võistlustel naiskond. Kokana Laura Murd restoranist Hopner ja sommeljeena Svetlana Vavulina. Nende poolt pakutud tume leivakook kirsikompoti, kohupiima-aroonia kreemi, mustsõstramoosi ja tumeda šokolaadi-leivakrõpsuga sai paariliseks Valgejõe Veinivilla 2014. aasta arooniaveini. Auhinnalisi kohti seekord ei saadud, aga kindlasti oli seegi kord tegu omapärase kombinatsiooniga.

 

Võistluste korraldamisest on olnud Leedu restoranidele väga palju kasu. Kui 2014. aastal oli enamik pakutavaid desserte sellised, mis tundusid tulevat nõukogude aja lõpuaastatest, siis nüüd oli võistlustööde väljanägemine ning ka maitsed jõudnud kindlalt kaasaega. Selle üle võib ainult rõõmu tunda.

 

Aga eestlased suutsid üllatada ka 2019. aastal. Kaido valmistatud magustoitu kuulusid  karamellilinnastest ja Pajumäe koorest leivapuding, mustasõstralehe kombucha siirupis marineeritud mustsõstrad, plaksukruup Jaanikese talust, metsaseenekaramell ja kasekäsna lumi. Kasekäsnad, mis rahvale ja kohtunikele näitamiseks välja toodi, tekitasid üsna suurt elevust. Kaido seletust kuulati suure huviga ning isegi mõningase hämmastusega. Kasekäsnad ja söödavad? Kausid, milles „Ürgleib“ (selline oli desserdi ametlik nimi) serveeriti, olid Kaido enda kätega tehtud.

Jook, mida „Ürgleiva“ kõrvale pakuti, tekitas aga veelgi suuremat elevust. Nimelt olid Gina-Grete ja Kaido otsustanud võtta suure riski ja pakkusid joogiks Põhjala pruulikoja Cellar Series Odraveini Bourbon BA, mida oli laagerdatud üle kuue kuu bourboni-viski vaatides. Sobivus oli aga lihtsalt suurepärane! Rustikaalne, looduslähedane, uudne ja kokkuvõttes maitsetest tulvil kombinatsioon võlus oma näilise lihtsusega.

 

Kohtunike toas arutelu kuulates sai mulle üsna kohe selgeks, et osade žürii liikmete jaoks oli odraveini kui toote olemasolugi uudiseks, rääkimata siis sellest aru saamisest. Aga üldine arvamus oli kindlalt, et tegu oli väga uudse kombinatsiooniga desserdist ja veinist ning kõrged hinded ja üldine teine koht kinnitasid seda arvamust. Võidust jäid lahutama vaid 1,33 punkti.

 

Esimeseks tuli Kaunase restorani Arrivée meeskond, kes sai eriauhinna ka kõige kergema desserdi/veini kombinatsiooni eest. Nende magustoit, mis koosnes imeõhukesest beseekorvist, mille täidiseks oli ebaküdoonia- ja õunamoos, yuzu-kreem, granadilli-sorbee ja –ganache. Paariliseks 2018 G.D. Vajra Moscato d’Asti DOCG. Mõnusalt hapukas ja just paraja suurusega magustoit eristus paljude tõeliselt magusate dessertide seast. Ilmselt tõi nii mõnegi lisapunkti võistlustel viimasena esinemine, sest selleks ajaks oli kohtunike keel juba tõesti suulakke kleepunud. Eks pealinna Vilniuse restoranidele tuli Kaunase restorani võit päris suure ja ebameeldiva üllatusena, aga eks see pane neid järgmisel aastal rohkem pingutama. Kes aga Kaunasesse satub, siis minge kindlasti Arrivée’sse sööma.

Kolmanda koha võitsid lätlased restoranist Vincents. Nende magustoit „Sügiasannid“ koosnes valgest šokolaadist, jogurti cremeux’st, choux küpsetisest, karamelliseeritud õuntest ja õunagranitast. Kokku meenutas see efektselt serveeritud magutoit oma välimuselt puravikku, aga maitselt jäi kuidagi tavaliseks. Ei midagi erilist, oleks vist siinkohal paslik öelda. Kõrvale pakkusid lätlased aga restorani Vincents enda jooki Plaimont Barrique D’or Selection Privee Restaurant Vincents, Pacherence Du Vic- Bilh AOP.

Võistluste ellukutsuja ja meiegi sommeljeedele hästi tuttav Arūnas Starkus tahab võistluse, kus dessert ja vein omavahel sobima pannakse, rahvusvaheliseks teha. Tema nägemuses korraldab iga osavõtjamaa oma rahvusliku võistluse ning parimad võistkonnad saavad seejärel kord aastas Vilniuses jõudu katsuda. Ettevalmistused käivad ja ehk õnnestub juba uuel aastal asjaga algust teha. Elame-näeme. Igal juhul on selline võistlus ja sellest osavõtt igati kasulik, seda olen Leedus oma silmadega näinud. Miks mitte Eestis ka ise proovida.

 

Tänud Eesti Sommeljeede Assotsiatsioonile, Põhjala Pruulikojale ja restoranile Juur, kes võimaldasid meie võistlejatel sellest võistlusest osa võtta.