Kalev Kesküla nimeline preemia

Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon (ESA) kuulutas välja Kalev Kesküla nimelise preemia konkursi, mis antakse välja kahe viimase aasta jooksul ilmunud parima veini- ja joogiteemalise kirjutise eest.

Kalev Kesküla oli üks esimestest, kes hakkas veinidest kirjutama. Tema mahukad veiniraamatud olid esimesed eestikeelsed õpiku-moodi üllitised, kust huviline sai veinide ja -maade kohta süsteemseid teadmisi ammutada ning on seni igat armastatud veiniraamatud. Kalevi loenguid Austria ja Saksamaa kohta jäävad tolleaegsed ESE õppurid kauaks meenutama.

20. oktoobril 2011. aastal andis Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon välja esimese Kalev Kesküla nimelise preemia aasta jooksul ilmunud parima veiniteemalise kirjutise eest.

Hoiame traditsioone ning sel sügisel saame taas (üle)lugeda põnevaid kirjutisi, mis puudutavad veine, toidu ja joogi sobitamist ning ka persoonilugusid inimestest, kes kõige eelnevaga tihedalt seotud- on aeg kätte jõudnud välja selgitada 2024. aasta laureaadid.

Preemia väljaandmine toimub Kalev Kesküla sünniaastapäevale (22. oktoober) lähedasel päeval, seekord 15. oktoobril.

Preemiaks on 12 pudelit selle aasta Eesti parima sommeljee, Mikk Parre, poolt valitud veine ja diplom.

 

Soovime valida ja tunnustada ka rahva lemmikut ja seega ootame sinu häält.

Anna hääl oma lemmikutele SIIN.

Oma hääle saad anda kuni 13. oktoobrini.

 

 

AUTOR VÕISTLUSTÖÖ NIMI VÕISTLUSLOO ILMUMISE AEG VÄLJAANNE/ BLOGI KUS AVALDATI
1 Aleksei Pogrebnoi Douro org – klassikalise veini ja portveini lahinguväli 2023 sügis Pudelipost
2 Annamari Nikkel Kõige suuremad veiniskandaalid Oktoober 2023 Oma Maitse ajakiri
3 Annamari Nikkel Filmid, mis panevad veini järele janutama Juuli-august 2024 Oma Maitse ajakiri
4 Annamari Nikkel Kui kohtuvad kaunid kunstid: kallis vein ja helisev muusika Juuni 2024 Oma Maitse ajakiri
5 Federico Grasso Federico Grasso: dosage – vajalik lisa või kehva kvaliteedi maskeerimine? 25.05.2023 Edasi.org
6 Igor Sööt Igor Sööt: imeline roheline muna ja hõrgud suvised veinid – lahutamatu sümbioos 6.06.2024 Edasi.org
7 Igor Sööt Igor Sööt: Jura veinid – üldsegi mitte mingi jura 23.04.2023 Edasi.org
8 Ilona Peterson Inflatsiooni ja hinnatõusu mõju veinitarbijale. Mõistlik juurdehindlus veinidele restoranis 2024. märts Pudelipost
9 Kadri Kroon Kadri Kroon: Argentina veinijõed ja lihamäed 28.03.2023 Edasi.org
10 Kadri Kroon Kadri Kroon: moejook vermut – ammuunustatud vanakooli värk 12.10.2023 Edasi.org
11 Kadri kroon Kadri Kroon: parimatest parimad. Aasta Vein 2023 2.05.2023 Edasi.org
12 Kadri Kroon Kadri Kroon: Piemonte – kuningliku Nebbiolo kodu mägede jalamil 5.10.2022 Edasi.org
13 Kadri Kroon Kadri Kroon: sake – õppetund Jaapani iidsest joogikultuurist 3.02.2023 Edasi.org
14 Kadri Kroon Kadri Kroon: täitsa lõpp, kui kasulikud joogid. Kombucha’st ja tema teistest kääritatud kaaslastest 20.04.2023 Edasi.org
15 Kadri Kroon Kadri Kroon: txakoli – Baskimaa salapärane suvevein 5.08.2023 Edasi.org
16 Kadri Kroon Kadri Kroon: veinimeistrid võitlemas öökülmade ja rahehoogudega 12.05.2024 Edasi.org
17 Kadri Metsma Veinitarkus. Barolo cru’d – teejuht Itaalia veinide kuninga hingesoppidesse 14.03.2024 Edasi.org
18 Karoline Reinhold Sommeljee Karoline Reinhold: Santorini veinid tõusevad tuhast 30.08.2023 Edasi.org
19 Karoline Reinhold Kreeka võlub unikaalse veinikultuuriga. oktoober 2023 Pudelipost
20 Keiu Virro Don’t drink and drive. Kui vormeliäss toob välja veini … 14.02.2024 Gurmaan
21 Keiu Virro Pimedegusteerimine – puhas bluff või mõnus meelelahutus? 4.04.2024 Edasi
22 Keiu Virro Balanss on kõige võti – nii elus kui ka konjakis 19.11.2023 Edasi
23 Kevin Lilleleht Kevin Lilleleht: reeglite vastu mässajad 25.01.2024 Edasi.org
24 Kevin Lilleleht Kevin Lilleleht: vana klassika või moodne uus – Gruusia vein on parem kui kunagi varem! 10.11.2022 Edasi.org
25 Kevin Lilleleht Kevin Lilleleht: väike rummiaabits 9.04.2023 Edasi.org
26 Kristel Randrüüt Kristel Randrüüt: rohelise veini mitte nii roheline olemus 13.07.2023 Edasi.org
27 Kristjan Markii Maitseelamused: Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni presidendi Kristjan Markii kuraditosin joogielamust lõppenud aastast 2.01.2024 Edasi.org
28 Martin Hanson Kaja Kohvi mässulised juured Oktoober 2022 Ajakiri “Gurmaan”
29 Martin Hanson Veinile kaotatud tippkokk Aprill 2024 Ajakiri “Gurmaan”
30 Martin Hanson Johan Simonsigist … Aprill 2024 Ajakiri “Gurmaan”
31 Martin Hanson Lätlane, kes armastab siidrit August 2023 Ajakiri “Gurmaan”
32 Martin Hanson Esisommeljee Markii kihistused August 2023 Ajakiri “”Gurmaan”
33 Martin Hanson Erik Tammelehe maailmaklass Oktoober 2023 Ajakiri “Gurmaan”
34 Martin Hanson Kõik armastavad nüüd Kreeka veini Detsember 2023 Ajakiri “Gurmaan”
35 Martin Hanson HELEN AASMANN. Cicerone anno 2024 Juuni 2024 Ajakiri “Gurmaan”
36 Martin Hanson Marne’i oru kuningas August 2024 Ajakiri “Gurmaan”
37 Martin Hanson Mööda maitsvat VALTELLINA ORGU Juuni 2024 Ajakiri “Gurmaan”
38 Martin Hanson Veinimaailma misjonär Juuni 2023 Ajakiri “Gurmaan”
39 Martin Hanson Vahuvein, mida armastatakse vihata November 2023 Ajakiri “Staatus”
40 Martin Hanson Imenektarid maa-alusest “paradiisist” November 2023 Ajakiri “Staatus”
41 Martin Hanson Tähistaevast toodud Kroon Veebruar 2024 Ajakiri “Staatus”
42 Merit Männi Kohv ja vein – ju siis pidigi nii minema 4.04.2024 Järva Teataja
43 Merle Tigli Naturaalne vein – hipide turundustrikk või juurte juurde naasmine? 2024. märts Pudelipost
44 Tiina Kuuler Meie veinid/Ajakirjanikust veinimeistriks juuli 2024 Petrone Print
45 Vaho Klaamann Vaho Klaamann: uued tegijad Lõuna-Aafrika Vabariigi lummavatel põldudel 19.10.2022 Edasi.org