Trophée Raventós i Blanc
Eesti Parim Sommeljee 2023 on Mikk Parre
Pressiteade
Neljapäeva, 4. mai õhtul toimus Kultuurikatlas võistlus Trophée Raventós i Blanc Eesti Parim Sommeljee 2023, kus tiitli võitis teist aastat järjest Mikk Parre. Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus juba 22. korda. Seekord oli võistlustules kokku 29 juba töötavat või alles Eesti Sommeljeede Erakoolis õppivat sommeljeed. Külalisvõistlejad tulid seekord Poolast, Lätist ja Leedust, kuid nendest keegi finaali seekord ei pääsenud.
Finaalis võistlesid veel Aleksei Pogrebnoi ja Karoline Reinhold ning Eesti Sommeljeede Erakooli parimana Gertrud Rehe, kes lõpetab sel aastal sommeljee kursuse. Teiseks võistles ennast lõppvoorus Aleksei Pogrebnoi ja tubli kolmanda koha vääriliseks osutus Karoline Reinhold. Esikolmiku võitjad töötavad praegu kõik vabakutseliste sommeljeedena. Võitjat ja teise koha omaniku ootab auhinnareis Hispaaniasse Raventós i Blanc veinimõisa ning Eesti esindajana tuleb Mikk Parrel asuda võistlustulle järgmistel sommeljeede Euroopa meistrivõistlustel Serbias.
Võistluste esimeses voorus, mis toimus hommikul Metropol Spa Hotelli Konverentsikeskuses, kirjeldasid kõik osavõtjad pimedegustatsioonil üht vahuveini ja lahendasid kogu veinimaailma hõlmavat testi. Seejärel pidid nad pimedegustatsioonil ära tundma neli erinevat kanget- või kangendatud jooki ning soovitama kogu õhtut saatev joogivalik neljakäigulise menüü juurde. Sommeljeedel tuli kõik ülesanded lahendada inglise keeles, õppurid said kasutada emakeelt. Seejärel järgnesid individuaalsed ülesanded.
Sommeljeedel tuli lisaks serveerida vahuveini, ära tunda üks punane vein ning serveerida 37,5 cl pudelist punavein kahele külalisele ja seda kõike aja peale. Noortel tuli lahendada individuaalselt kaks ülesannet: vahuveini serveerimine kahele külalisele viie minuti jooksul ning oma õhtusöögi menüü jookide ja toitude lahti seletamine 10 minuti jooksul.
Finaalis tuli kõigepealt läbida pildi- ja maitsmisvoor, kus erinevatelt slaididelt tuli ära tunda mitmeid tuntud persoone ja veinimaju ning –kohti üle maailma. Järgnesid individuaalsed ülesanded, kus kolme minutiga tuli anda täielik organoleptiline analüüs tundmatule punasele veinile, millele järgnes pudeli vahuveini serveerimine kuuele külalisele nii, et pudel sai tühjaks. Serveerimise ajal mõtles üks külaline aga ümber ja soovis hoopis õlut.
Sellele järgnes pudeli punase veini serveerimine külalistele koos veini dekanteerimisega. Serveerimise ajal soovis üks külalistest teada, milline on kokteil Singapour Sling ja teda tuli sellega tutvustada.
Neljane laud palus austraaliapärase menüü soovitust nelja Raventós i Blanc veini juurde ja kahest lauda huvitas omakorda veinidesse investeerimine.
Tänavuse võistluse toetajateks olid Anora Estonia OÜ koos ühe Hispaania vanima veinimajaga Raventós i Blanc. San Pellegrino ja Aqua Panna veega toetas Svensky Kaubandus. Austreid pakkus vahuveinide kõrvale Kalakala & Pojad. Suupistete ja õhtusöökide eest vastutas Nordic Catering. Lisaks pakkus pauside ajal maitsekülaast vaheldust Kubaano toidukäru. Kogu võistlust sai soovi korral jälgida Facebooki vahendusel. Toreda ülekande ja salvestuse eest hoolitses Kultuurikatla vahva meeskond.
Võistlust korraldab Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon, millel täitub sel sügisel juba kahekümne kolmas tegevusaasta.
Täpsem info:
Kristjan Markii, president@sommeljee.ee; 5818 2682