Head Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni liikmed, koostööpartnerid, head lugejad!

Sügisel on nähtud vaeva, aeg on tööviljade noppimiseks. Juba pühapäeval saame teada, millise saagi saavad meie restoranid, joogimeistrid ja kokteilivõlurid. Kuigi Eesti Joogifestivali füüsiline kuju lükkub (taas) edasi, toimub hübriidüritus, kus avalikustame White Guide’i parimad restoranid ja Eesti Parim Jook 2021 konkursi tulemused.

Pühapäeval toimub ka Junimperium Cocktail Trophy ja Eesti Parim Kokteil võistlus koostöös Eesti Baarmenide Assotsiatsiooniga. Kogu vaatemängu on võimalik jälgida sotsiaalmeedias ja Delfi TV-s.

Kohe on ukse ees ka veinimaailma Uus Aasta ehk Beaujolais Nouveau. Tavapäraste pidustuste asemel võtame selle vastu natuke rahulikumalt ja hajutatumalt, kuid siiski lõbusalt ja tegusalt. Üsna mitmed meie koostööpartnerid pakuvad sel puhul värsket veini ja toredat menüüd.

Uudiskirjast leiate ka väikese tagasivaate sügise alguspooles toimunud kahest suursündmusest: Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix 15. võistlusest ja meie assotsiatsiooni 20+1 pidustustest.

Kalendriaasta lõpuni on veel jupike maad minna ning loodame selle aasta sees korraldada mõned põnevad degustatsioonid. Tulemas on ka A.S.I. eksam. Hoiame nende sündmuste lähenedes teid kindlasti kursis.

Toredat ja meeleolukat lugemist!

 

Kristjan Markii
Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president

Gruusia – veini sünnimaa

 

Gruusia suursaadik Archil Karaulashvili kirjutas põhjaliku ja põneva ülevaate Gruusia veinide ajaloost ja rollist kultuurilises identiteedis. Loe artiklit SIIT.

 

Madeira teeb meeled ärksaks

 

Keiu Virro põgenes oktoobris Eesti jaheda kliima eest mõneks ajaks Madeirale ja noolis põhjalikumalt ka samanimelisi veine. Üllatusi jagus ja mis peamine – üllatused olid eranditult positiivsed. Loe artiklit SIIT.

Mõnusad fotomeenutused

 

8. oktoobril toimus Noblessneri Valukoja Nobeli saalis 15. Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix 2021. Videomeenutuse leiab siit (autor Georg-Madis Puhm) ning fotogalerii siit (fotograaf Rauno Liivand).

Meenutused ESA 20+1 sünnipäeva tähistamisest leiad aga siit (fotograaf Lauri Laan).

Eesti parimad joogid, kokteilid ja restoranid selguvad pühapäeval!

Pandeemia tõttu toimub Eesti joogifestival ka sel aastal pisut teisel moel, ent Eesti oma valdkonna parimad selgitatakse 14. novembril sellest hoolimata meeleolukalt välja.

Pärastlõunase otseülekande käigus:

  • selguvad White Guide 2021 parimad Eesti restoranid
  • Eesti Parim Jook 2021 konkursi võitjad
  • toimuvad Junimperium Trophy 2021 kokteilivõistluse finaalid
  • … ja Eesti Parim Kokteil 2021 kokteilivõistlus

Vajaliku info leiad SIIT.

ESE kevadisele baaskursusele registreerumine on avatud!

 

Avatud on registreerumine ESE kevadisele õhtusele baaskursusele, jätkub vastuvõtt päevasele kevadisele baaskursusele. Rohkem infot leiad SIIT.

Ära maga maha! (… näiteks Beaujolais Nouveau tulekut.)

Beaujolais Noveau ähistamine restoranis Brasserie 11 koos Bestwine veinidega

Iga aasta novembrikuu kolmanda neljapäeva südaööl avatakse Beaujolais vein, et tähistada uue veiniaasta algust.

Nii teeb ka Brasserie 11.

ROHKEM INFOT LEIAD SIIT
BRONEERI KOHAD SIIN

Aasta esimene vein Prikest

Orgaaniline ja biodünaamiline Domaine Cazes Vin Noveau Nature Rouge saabub limiteeritud koguses müügile 15. novembril.

Kontakt: onnela@prike.ee

Hoia silm peal!

ROHKEM INFOT SIIT

Kuulamist!

“Vala välja” veinikool

Joogisaade “Vala välja!” alustas suvel alasarja viinamarjadest. Martin Hansoni, Keiu Virro ja Liisa Tageli saatekülalisteks on Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni sommeljeed/õppejõud, kes räägivad igas osas põhjalikult ühest viinamarjast. Kõrvale mekitakse mõistagi temaatiliste veinide eripalgelisi eksemplare.

Saated leiate siit:

Järge on ootamas Gamay (Mikk Parre) ja Cabernet Franc (Kristjan Markii).

Liitu ESA uudiskirjaga siin.