Hea lugeja!

Heinakuu ja lõikuskuu on mõnele meist aeg puhkamiseks, teistele aga aasta kiireim aeg, et jõuaks enne kõledat sügist võimalikult palju külalisi ära teenindada. Isegi, kui tööd palju, on meie meeled suvel rõõmsamad ja avalamad nautimaks head sööki ja jooki.

 

Täna kuuleme ettevõtete omanikelt ja juhtidelt, et töökäsi on vähe. Muidu võinuks õue katta rohkem laudasid või olla kauem avatud, kuid inimesi lihtsalt ei jätku. See krooniline mure on meie valdkonda vaevanud pikka aega, kuid sellist töökäte põuda ei mäleta keegi.

Tegureid on muidugi mitmeid alustades ameti kehvavõitu kuvandist, keerulistest tööaegadest, lõpetades füüsilise ja vaimse koormusega.

Õnneks leidub nii uusi kui vanu fänne, kes seda ametit siiski kõrgelt hindavad ja alati silmade särades tööle lähevad.

 

Mis neid motiveerib? Raha? Mujalt saaks vist rohkem. Füüsiline koormus? Parem juba jalutada… Enda kogemusest saan välja tuua kaks peamist motivaatorit. Esiteks inimesed, kellele saad pakkuda rõõmu ja uue kogemist. See teeb päeva toredaks. Teiseks isiklik areng avastades uusi jooke, kultuure, meenutades ajalugu ja traditsioone. Selline areng annab teenindajale laia silmaringi, teadlikkuse ja oskused, mida saab jagada teistega enda ümber.

 

Uudishimu ja tahtmine areneda on vahva mootor, mis hoiab hinge noorena sõltumata vanusest. Et selliseid ägedaid teenindaid rohkem oleks, saame anda oma panuse. See puudutab nii restoranide ja baaride omanikke kui külastajaid. Viimastelt ootame mõistvat suhtumist noorte teenindajate ja tipptunnil paratamatult juhtavate seikade osas. Omanikud ja juhid saavad aga julgustada nii algajaid kui kogenumaid töötajaid rõõmu tundma ja tagada neile võimalused õppida ja arendeda.

 

Sügis on peagi ees, võimalusi õppimiseks ning uute oskuste ja teadmiste omandamiseks leidub meil tänapäeval igas vormis ja kujus ning julgustame nendest rohkem osa saama.

 

Tegusat ja lõbusat suve jätku soovides

Kristjan Markii

“Veiniriik kui Vitis Vinifera – Ukraina”

 

Kevin Lilleleht kirjutab lähemalt riigist, mis on sõjakeerises, ent kus raskete olude kiuste tehakse kummatigi üha paremat veini.

Loe artiklit

Intervjuu Eesti parima sommeljeega

Sel aastal kuulutati kodumaiseks parimaks sommeljeeks Mikk Parre. Kui aasta eest oleks keegi öelnud, et ees ootab selline tiitel, oleks ta palunud ütlejal end kaineks magada. Vähemasti nii leiab ta intervjuus Pudelipostile.

Loe intervjuud

ESA tervitab uusi juhatuse liikmeid!

ESA üldkoosolekul 31. mail valiti juhatus perioodiks 2022-2024. Juhatuses jätkavad Kristel Türk, Aivar Vipper ning Kristjan Markii, meie liikmetele ja Pudeliposti lugejatele juba tuttavad inimesed. Uute juhatuse liikmetena lisandusid Mari Koppel ja Tarmo Pedjasaar. Nendega ongi võimalus nüüd lähemalt tutvuda. Loe lähemalt SIIT.

Sommeljee diplomi saanud õpilaste esseed

Seekordses Pudelipostis avaldame järgmised paremad palad ESE 2022. aasta lennu sommeljeekursuse õpilastelt.

“Garnacha Tinta – mahu- või tippvein?”

 

Autor: Agnes Anderson

 

 

Loe esseed
“Corpinnat – veiniklubi või cava grand cru?”

 

Autor: Britt Paju

Loe esseed

ESA uus kuldsponsor

Tervitame uut kuldsponsorit! Aldar Eesti OÜ on Eesti kapitalil põhinev jae- ja hulgimüügiga tegelev ettevõte, mille kaubamärgid on CityAlko, SuperAlko, Sadama Turg, Kai Kohvik, Aldar Market, Aldar Cash&Carry ja Kochi Aidad. Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni toetamise kohta ütlevad nad, et teevad seda, kuna soovivad jagada rõõmu heast veinist ja et koos toetada teadlikku tarbimist ning edendada Eesti joogikultuuri. Tere tulemast!

Toimumas

Registreerimine ESA kursustele kestab 8. augustini! 

Vaata lähemalt SIIT.

Baltic Sommelier GRAND PRIX 

 

 

Noorte kokkade superkursus

Tippkokkade kaasamine kutseõppesse ei ole midagi erakordset, küll aga on seda tippkokkade hulk ja tase, kes on kaasatud sel sügisel Tallinna Teeninduskooli ja Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu ning Külalislahkuse Klastri ühistööna alustavatel kursustel. Loe superkursuste kohta lähemalt SIIT.

Tartu toidu- ja veinifestival

5.–7. augustil on Tartu tulvil mõnusaid maitseid. Loe Lõuna-Eesti suurima toidu- ja veinipeo kohta lähemalt SIIT.

ASI Bootcampi osalised valitud

 

2022. aasta ASI Bootcamp toimub Malaisias. Eestit esindab seal Aleksei Pogrebnoi.

ASI Magazine’i 3. number on väljas!

ASI ajakirja kolmandas väljaandes kirjutavad teiste seas ka ESA sommeljeed Kristjan Markii ja Karoline Reinhold. Loe ajakirja veebiväljaannet SIIT. Samas kohas on kättesaadavad ka eelmised numbrid.

Tööpakkumised

Liviko Distillery kuraator

 

Baltikumi üks suurimaid kvaliteetalkoholi tootjaid ja maaletoojaid
AS LIVIKO otsib oma meeskonda Liviko Distillery kuraatorit.

 

Loe lähemalt SIIT.

Liviko HoReCa müügiesindaja

 

LIVIKO meeskonnaga on oodatud liituma (veiniteadlik) HoReCa müügiesindaja.

 

Loe lähemalt SIIT.

ESA ristsõna

Eelmiste ristsõnade lahendajad Reet-Melia Sildre, Gertrud Rehe, Kristina Remmel, loosi tahtel ootab just teid maitsev auhind ESA kontoris. Kätte saamiseks kirjutage info@sommeljee.ee.

Ka seekordse ristsõna lahendajate vahel läheb loos maistev auhind. Osalemiseks saada kuvatõmmis lahendatud ristsõnast e-kirjaga aadressile info@sommeljee.ee.

 

Ristsõna teemal “Eesti kui veinimaa” leiad Crossworldlabsi keskkonnast, nii et…

Lahendama!
Koostaja: Aivar Vipper

Kuulamist!

Joogisaade “Vala välja” vaatas Ukraina poole. Raivo Raidam rääkis Odessa-armastusest: KUULA SIIT!

 

Viimane saade on aga sootuks rõõmsamatel teemadel. Noor abielupaar Karl-Erik ja Hanna-Maria Laanet tegid Bordeaux’s magistrikraadi ja tulid kodumaale veiniateljeed tegema.

KUULA SIIT!

Liitu ESA uudiskirjaga siin.